1 jaar CoNnect Brussel met meer dan 100 deelnemers

1 jaar CoNnect Brussel met meer dan 100 deelnemers

Buddyproject om samen de stad te ontdekken

CoNnect Brussel is een buddyproject met en voor Brusselaars. Sinds 1 jaar worden nieuwkomers in contact gebracht met minder nieuwe Brusselaars. Meer dan 100 deelnemers ontdekten afgelopen jaar samen onze stad en haar Nederlandstalig aanbod op vlak van vrije tijd en sociale ondersteuning en doorstroom naar vrijwilligerswerk. 50 duo's leerden elkaars perspectief en leven in Brussel beter kennen. Bedoeling is om samen te bouwen aan een open en warme stad voor iedereen.

CoNnecteren om elkaar en Brussel beter leren kennen

Brussel is na Dubai de meest diverse stad ter wereld met meer dan 180 verschillende nationaliteiten. Onze stad heeft daarmee enorm veel troeven in handen. We willen mensen van over de hele wereld dan ook graag warm verwelkomen, met voldoende ondersteuning om hun weg in Brussel te vinden. Door nieuwkomers en Brusselaars te koppelen als buddy’s leren ze elkaar én Brussel beter kennen. 

Het is voor nieuwe Brusselaars niet altijd evident om hun weg te vinden in onze stad en in het Nederlandstalig aanbod. Met CoNnect Brussel wil de VGC de basis leggen voor community-building tussen nieuwkomers en Brusselaars. Bedoeling is om de brug nog sterker te maken en nieuwkomers duurzaam te vernetwerken binnen het brede aanbod van vrije tijd en vrijwilligerswerk.

VGC-collegelid Pascal Smet: “Brussel is een grootstad met een open kijk op de wereld, waar elke dag mensen aankomen om een nieuw leven op te bouwen. Jaarlijks zijn er 3.000 mensen die hun weg beginnen zoeken binnen het Nederlandstalig aanbod in onze stad. Naast Nederlands leren, een woning, werk en een school vinden, is het belangrijk dat deze nieuwe Brusselaars een sociaal netwerk opbouwen. Het is zoveel leuker om samen met anderen de stad te ontdekken. Na een geslaagd eerste jaar, gaan we verder met CoNnect om zoveel mogelijk nieuwkomers te connecteren in Brussel. En dat voor nog meer solidariteit en ontmoeting.”

"De snelste weg richting inburgering is een sociaal netwerk. De beste manier om van onze diverse samenleving een succes te maken, is door ontmoeting. Daar zorgt CoNnect voor. Door nieuwkomers te koppelen aan een buddy. Iemand waarmee je de taal kan oefenen. Die je wegwijs maakt in hoe onze samenleving in elkaar zit, wat de verwachtingen zijn. Of je op weg helpt richting een job. Op die manier heeft CoNnect het afgelopen jaar tientallen nieuwkomers kansen geboden. Op die manier moeten we ook in de toekomst aan de slag blijven gaan. Want samenleven gebeurt niet in het klaslokaal, maar in het dagdagelijkse leven," zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

Nieuwe en minder nieuwe Brusselaars aan het woord

Aysel neemt als nieuwe Brusselaar deel aan CoNnect: "In het begin weten nieuwkomers niet alles over België en Brussel. Ik was op zoek naar sociale activiteiten voor mezelf en mijn kindje. Mijn buddy hielp me op weg door samen leuke dingen te doen. Ik heb ook veel Nederlands kunnen oefenen met mijn buddy. Fijn!"

Evert-Jan neemt als minder nieuwe Brusselaar deel aan CoNnect: "Door aan het CoNnect-project deel te nemen heb ik geleerd met een zeer open blik te kijken naar Brussel en haar rijkdom aan inwoners. Het heeft mijn kijk op de stad veranderd, simpelweg door mensen te ontmoeten die je in je alledaagse leven normaal gezien niet direct zou tegenkomen."

Hoe werkt CoNnect? 

CoNnect Brussel zet in op een doordachte matching. Tijdens een intakegesprek wordt gepeild naar de noden en interesses van de deelnemers. Daarna worden mensen met elkaar in contact gebracht. Bedoeling is dat ze elkaar minstens 2 keer per maand ontmoeten en samen hun activiteiten kiezen. De VGC zorgt voor kwaliteitsvolle begeleiding doorheen het traject en gezamenlijke groepsactiviteiten. 

CoNnect Brussel is een project van de VGC en FMDO vzw. Het wordt gesteund door het Europees Fonds voor Asiel en Migratie en kadert binnen het beleid van de Vlaamse overheid om nieuwkomers meer mogelijkheden aan te bieden tot sociale participatie. Er wordt samengewerkt met bon - Agentschap Integratie en Inburgering, Huis van het Nederlands Brussel, Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg – Steunpunt Vrijwilligerswerk, Duo for A Job, Odisee en tal van andere organisaties uit het Nederlandstalig netwerk in Brussel.

Contacteer ons
Marc Debont Porte-parole, Cabinet du Secrétaire d'État Pascal Smet
Marc Debont Porte-parole, Cabinet du Secrétaire d'État Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel