2016 recordjaar voor fietsers in Brussel

30% meer fietsers in Brussel in 2016

Het aantal fietsers in Brussel blijft stijgen. In 2016 namen 30 procent meer mensen de fiets dan in 2015. Dat blijkt uit de resultaten van het Brusselse Fietsobservatorium 2016. 'We hebben nog nooit zoveel fietsers geteld voor het woon-werkverkeer in Brussel. Dit is een positieve evolutie. We moeten blijven investeren in fietsinfrastructuur, fietsparkings en sensibiliseringscampagnes om deze groep fietsers veilig te kunnen laten fietsen en nog te doen groeien,' reageert Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet. 

In 2016 telde Pro Velo gemiddeld 278 fietsers per uur in het Brussels gewest. Dat is 30 procent meer dan in 2015, toen er gemiddeld 214 fietsers per uur waren. Sinds de start van het Fietsobservatorium in 1999 werden nog nooit zo'n hoge aantallen gemeten. Met gemiddeld 760 fietsers per uur is Merode het drukste telpunt (tot 1053 fietsers per uur in september). In 2016 legde het Brusselse gewest op deze belangrijke fietsas afgescheiden fietspaden aan langs het Jubelpark. Op de tweede plaats komt Kunst-Wet met gemiddeld 692 fietsers per uur en de Kroonlaan met 555 fietsers. Het Brusselse gewest bracht in mei 2016 samen met de hulp van de Gemeente Elsene, extra fietsmarkeringen aan op het einde van de Kroonlaan. 

Mannen blijken nog steeds meer de fiets te gebruiken dan vrouwen (65,8 procent tegenover 34,2 procent). Maar het aantal vrouwelijke fietsers stijgt. In 2015 was nog maar 30,5 procent van de dagelijkse fietsers een vrouw. 

'2016 was een scharnierjaar. Na de aanslagen was het metronetwerk onderbroken en de sluiting van de Stefania- en Montgomerytunnel heeft gewogen op de mobiliteit. Dit heeft mensen ertoe aangezet om hun gedrag te veranderen, dat zien we in de cijfers', zegt Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet. 'Hopelijk zetten deze resultaten druk op Brusselse politici om meer in te zetten op fietsinfrastructuur. Het motiveert ons in elk geval om te blijven verder werken aan de aanleg van 80 kilometer afgescheiden fietspaden tegen 2020.'

In mei en september 2016 waren er respectievelijk 50 en 52 procent meer fietsers dan op dezelfde momenten in 2015. Volgens Pro Velo kunnen er verschillende oorzaken liggen aan de basis van die stijging. De aanslagen in metrostation Maalbeek lijken een invloed te hebben gehad. De resultaten van Pro Velo tonen aan dat er heel wat nieuwe fietsers bij kwamen op de telpunten die langs de metrolijn liggen die getroffen werd door de aanslagen van 22 maart. 

Ook de campagne van Bike Experience, die Brusselaars op de fiets wil krijgen door hen te koppelen aan een ervaren Brusselse fietser, en het mobilmix verhaal tijdens de Week van de Mobiliteit kunnen een invloed hebben op de positieve evolutie.  

Het valt af te wachten of de positieve evolutie zich verder zet, want de laatste tellingen uit november tonen aan dat het aantal nieuwe fietsers terugvalt. Dit kan te wijten zijn aan het slechte en koude weer en aan een aantal grote werven die gestart zijn, zoals aan de Ninoofsepoort. 

46,5 procent van de mannelijke fietsers draagt een helm tegenover 45 procent van de vrouwen. Bij de kinderen draagt 71,3 procent een helm. 63 procent van de fietsers heeft een correcte verlichting maar 2 procent is nog niet correct verlicht. 36 procent draagt een fluohesje. 

Pro Velo telde in 2016 voor het eerst ook het aantal elektrische fietsen tijdens de ochtendspits in de week en tijdens het weekend. Gemiddeld 8,5 procent neemt een elektrische fiets voor woon-werkverplaatsingen tijdens de week. Dit aantal vermindert tot 5,1 procent voor het recreatief gebruik tijdens het weekend. Meer vrouwen dan mannen maken gebruik van de elektrische fiets, zowel tijdens de week als in het weekend. 

Pro Velo telt voor Brussel Mobiliteit, in het kader van het Brussels Fietsobservatorium, op 26 verschillende plaatsen in de ochtendspits fietsen. De telling vindt vier keer per jaar plaats: in januari, mei, september en november. 

Contacteer ons
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Remco Ruiter Woordvoerder, Provélo
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Remco Ruiter Woordvoerder, Provélo
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel