Aantal fietsers in Brussel verdubbeld in vijf jaar

Nog nooit zoveel fietsers in Brussel

Het kenniscentrum van de fiets heeft zijn cijfers bekendgemaakt. Deze bevestigen de gemeenschappelijke indruk van alle Brusselaars. "De fietsers zijn nog nooit zo talrijk geweest in Brussel," zegt een tevreden Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit. "Op 5 jaar tijd, onder andere dankzij de ontwikkeling van een beleid dat echt gericht is op de fiets, is het aantal fietsers in Brussel verdubbeld. Dit is een ongelooflijke prestatie. Het toont aan dat de Brusselaars voor het zadel gekozen hebben en dat het beleid nog verder en sneller moet gaan. Deze beweging mag niet stoppen," zegt Pascal Smet.

 

Het gemiddeld aantal fietsers dat tijdens het jaar 2018 werd opgetekend aan de verschillende kruispunten van het gewest is nog toegenomen met 15,7 procent. Na de autoloze zondag van september 2018 was deze stijging zelfs buitengewoon met maar liefst bijna 30 procent.

Het is op de Wetstraat dat de meeste fietsers geteld worden. Meer dan 1000 per uur ‘s ochtends in september. In deze rangschikking, tijdens dezelfde periode, volgen nog de kruispunten Merode (+ meer dan 1000), de Vlaamse Poort, het kruispunt Louiza-Baljuw of het kruispunt Kroon-Germoir.

Het valt op te merken dat de stijging van het aantal fietsers nagenoeg algemeen is op de 26 tellingsplaatsen georganiseerd door Pro Velo tijdens de 4 momenten van het jaar.

“Deze cijfers tonen het nut aan van te investeren in een veilige infrastructuur Wanneer je meer ruimte geeft aan de fietsers, zullen er meer fietsers op de straat zijn. Door deze essentiële regel te respecteren vormen wij Brussel om tot een stad voor de mensen,” zegt Pascal Smet.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel