Afbraak dak Reyersviaduct start op 29 oktober

Woensdag 21 oktober 2015 — Na de verwijdering van het asbest van het Reyersviaduct de afgelopen weken, zullen op 29 oktober de afbraakwerken aan het dak van het Reyersviaduct starten. Dat heeft Brussels minister van mobiliteit en openbare werken Pascal Smet vandaag toegelicht tijdens een persconferentie. 'De droom van de bewoners van deze wijk wordt binnenkort eindelijk werkelijkheid: een betonnen barrière valt weg, de buurten aan beide kanten van het viaduct komen dichterbij elkaar,' zegt minister Smet. 'We tekenen nu de toekomst uit van de Reyerswijk, het uitzicht van dit deel van Schaarbeek gaat inderdaad radicaal veranderen.' 

Een gespecialiseerde firma verwijderde het asbest van het viaduct tussen 3 augustus en 11 oktober. De afbraak van het dak (het centrale gedeelte van het viaduct) is gepland tussen donderdag 29 oktober en zondag 8 november. 'We hebben gekozen voor de korte pijn en beslist om de werf te laten doorgaan in de herfstvakantie om zo weinig mogelijk overlast te veroorzaken voor de wijk en de circulatie in de buurt van de werf. Het dak zal in 1 week verwijderd zijn. Dit is een historisch moment. Het symboliseert een nieuw tijdperk voor de wijk', licht Pascal Smet toe. 

Tijdens het eerste weekend van de herfstvakantie wordt het deel van het viaduct verwijderd dat zich boven het Diamantkruispunt bevindt. Op dat moment zal er op het kruispunt geen verkeer mogelijk zijn, de bussen van de MIVB zullen wordt omgeleid en er zullen aangepaste oversteekplaatsen zijn voor de voetgangers. Het ondergronds tramverkeer zal geen hinder ondervinden van de werf. Het verkeer op het Diamantkruispunt zal terug mogelijk zijn vanaf maandag 2 november. 

Het Brussels Gewest zal een observatieplaats opstellen in de buurt van de werf zodat de Brusselaars en nieuwsgierige passanten dit historische moment van dichtbij mee kunnen beleven.