Ayoub en Brussels Minister Pascal Smet dagen de Brusselaars uit om mobiliteit te mixen

18 september Autoloze Zondag in Brussels Gewest

Dinsdag 6 september 2016 — “Be MobilMix”, dat is de boodschap die Brussels Minister van Mobiliteit Pascal Smet en de 15-jarige Brusselaar, Ayoub, deze donderdag de wereld instuurden tijdens de persconferentie van de Week van de Mobiliteit in Brussel (16-23 september). De vele activiteiten bieden iedereen de mogelijkheid om nieuwe vormen van mobiliteit te ontdekken. Op 18 september 2016 zal de 160 km² van 9u30 tot 19u autovrij zijn. 

Ga een week met de fiets naar school, dat was vorig jaar de challenge van Brussels minister Pascal Smet voor Ayoub, een jonge Brusselaar. En hij volbracht die met glans. Als beloning mag Ayoub dit jaar alle andere Brusselaars uitdagen: test en ontdek de actieve vervoersmiddelen en vind de combinatie die het beste bij je levensstijl past, kortom « Be MobilMix ». Dankzij het uitgebreide programma is de Week van de Mobiliteit de ideale gelegenheid om in de voetsporen van Ayoub te treden en de verschillende mobiliteitsalternatieven in Brussel te ontdekken.    

"Ik wil iedereen een fijne week van de mobiliteit en autloze zondag toewensen," zegt Pascal Smet. "De MIVB rijdt gratis op autoloze zondag en zorgt voor een versterking van de dienstverlening op enkele metro-, tram- en buslijnen. Iedereen kan zich dus gratis verplaatsen met het openbaar vervoer en kan de verschillende alternatieve vervoersmiddelen uittesten. Ik hoop dat de acties tijdens de week en op autoloze zondag mensen inspireert om zich in de toekomst met de fiets of het openbaar vervoer te verplaatsen."

"Verkeersveiligheid is meer dan een aandachtspunt tijdens de Week van de Mobiliteit," zegt Brussels Staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets. "Zeker ook op autoloze zondag is het belangrijk om de verkeersregels in acht te nemen. Want op die zondag rijden er toch nog zo’n 20.000 voertuigen rond in het Brussels Gewest. Ik roep daarom alle weggebruikers op om attent te zijn op straat en de verkeersregels te respecteren. Een rood licht is en blijft een rood licht, ook op autoloze zondag. Elk jaar opnieuw zijn er spijtige ongevallen te betreuren die perfect te vermijden waren geweest. Autoloze zondag moet een feest zijn voor iedereen, zonder ongevallen. Laat ons daar dit jaar samen voor gaan!"

Initiatieven vanuit alle kanten 

Tijdens de Week van de Mobiliteit kunnen Brusselaars op een leuke manier kennismaken met deze alternatieven via verschillende acties: in de MobilMix Expo op verschillende plaatsen in het gewest kunnen bewoners gemeentelijke, gewestelijke of Europese mobiliteitsprojecten ontdekken. Werknemers van bedrijven uit Brussel kunnen deelnemen aan de Maestro Mobile Challenge: bedrijventeams worden met een online tablet de stad in gestuurd en moeten tien bestemmingen bereiken terwijl ze zoveel mogelijk vervoermiddelen gebruiken. In het pop-upcafé Mad Bike BY Kring is er een originele tentoonstelling over de fiets te zien. En op de laatste dag van de week vindt Mobile Together plaats, een colloquium rond mobiliteit in Brussel met een speciale focus op carpooling. Kortom, de Week van de Mobiliteit wordt een uitstekende gelegenheid om te ervaren dat Brussel voor elk wat wils te bieden heeft.

Scholen en bedrijven in actie

Daarnaast worden er meer en meer mobiliteitsprojecten gelanceerd door scholen en bedrijven. Deze initiatieven worden aangemoedigd door het Gewest, onder meer in het kader van de projectoproep "Naar school/naar het werk zonder auto". Dit jaar nemen meer dan 90 scholen en 194 bedrijven deel aan de Week van de Mobiliteit.

Autoloze Zondag op 18 september 

Het hoogtepunt van de Week van de Mobiliteit is de Autoloze Zondag op 18 september. Dan verdwijnt de auto van 9u30 tot 19u uit het straatbeeld om plaats te maken voor fietsers, voetgangers en skaters.

Brusselaars kunnen op Autoloze Zondag hun stad op een andere manier ontdekken tijdens een van de 40 tochten en parcours die vanop het Koningsplein vertrekken. Een tocht op rollerblades, een wandeling speciaal voor jonge ouders met hun baby, een fietstocht of een parcours dat geblinddoekt moet afgelegd worden, op Autoloze Zondag kan het allemaal. Kidz On Wheelz is een fiets- en behendigheidsparcours langs het kanaal voor jongeren tussen 5 en 14 jaar. Het programma van de verschillende wandelingen vindt in het persdossier en op de website www.mobilmix.brussels

MobilMix Party 

Het hoogtepunt van deze dag wordt de MobilMix Party, u herinnert u zich zeker nog de Tunnel Party aan de Naamsepoort van vorig jaar. Dit jaar gaan we voor een minstens even spectaculaire setting, waar de auto voor een keer geen baas is. Iedereen kan dit jaar komen feesten op funky beats op een unieke plek die normaal gezien enkel voor auto's bestemd is. Deze locatie blijft geheim tot enkele dagen voor de Autoloze Zondag.  

Gratis fietsherstelling op autoloze zondag 

Tijdens de Autoloze Zondag zal de vzw Cyclo permanent bereikbaar zijn op het nummer 0800 25 260: een twintigtal fietsenmakers zullen de hoofdstad doorkruisen om kleine technische problemen op te lossen. Je kan je fiets ook laten herstellen in de ateliers van Pro Velo tussen 10 en 12 uur. 

Een interactieve, mobiele applicatie   

Ook na de Week van de Mobiliteit loopt de MobilMix ervaring verder. Iedereen kan zijn of haar favoriete routes in Brussel delen op de MobilMix-applicatie. Elke gebruiker van de MobilMix-applicatie kan een route uittekenen met een vervoermiddel naar keuze (te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer) volgens een thema naar keuze. 

 

Pascal Smet & Ayoub
Pascal Smet, Bianca Debaets & ambassadeurs van de week van de mobiliteit
Happy Start aan Simonis
Happy Start aan Simonis
Happy Start aan Simonis
Happy Start aan Simonis
Campagnebeeld
Campagnebeeld