Be Bright, be Brussels

Kunstwerken verlichten Kleine Ring tijdens eindejaarsperiode

Brussels minister van mobiliteit en openbare werken Pascal Smet heeft het lichtparcours naar aanleiding van de eindejaarsfeesten ingehuldigd. Op zijn initiatief worden enkele symbolische plekken langs de Kleine Ring tijdens de wintermaanden verlicht met kunstwerken. De minister stak vanavond op de verschillende plaatsen het licht aan. 

Vanaf 2 december tot 3 januari verlichten tal van artistieke lichtinstallaties de toegangspoorten van de vijfhoek. Meer dan 250.000 voertuigen kruisen dagelijks de Kleine Ring, samen met honderdduizenden gebruikers van het openbaar vervoer, voetgangers en fietsers. 'Het zijn plaatsen van ontmoeting, die Brussel-stad en haar omliggende gemeenten verbinden,' zegt Pascal Smet. 'De verlichte kunstwerken zetten aan tot ontmoetingen tussen Brusselaars en bezoekers en het uitwisselen van ideeën. Ze vormen de openbare ruimte om tot aangename plekken om in te leven. Ze brengen licht in onze stad tijdens de donkere winterdagen en maken Brussel gezellig.'

Concreet zullen volgende plaatsen verlicht zijn:

  • Rogierplein: Synergie is een verlichtingsconcept van Arto nationale, dat symbool staat voor de verschillende stromen die elkaar kruisen in de stad. Door het dynamisch project ontstaat een lichtinteractie tussen drie plaatsen: de Belfius-toren, de indrukwekkende luifel op het Rogierplein en de zijstroken van de boulevard. Het project Synergie kwam tot stand in samenwerking met Belfius. 
  • Kruidtuinlaan: 
Bota Twist is een artistieke lichtinstallatie van Julie Boniche en Luc de Climmer die het 'sequence shot' van een wervelende beweging uitbeeldt. Deze dynamische compositie, geïnspireerd door de ring rond het centrum van Brussel, bestaat uit lichtcirkels die in verschillende hoeken rond de bomen zijn geplaatst. De 21 cirkels zijn in aluminium en zijn volledig bedekt met leds. 
  • Kruidtuin: de P&V-toren, eveneens verlicht in de kleuren van de installatie rond de bomen, geeft gestalte aan een kerstboom van 40 meter breed en 51 meter hoog met 351 neonlampen.   
  • Madou: 178 bottles, 1 message is een ontwerp van Tijdmakers, een creatief bureau van het artistieke duo Lieuwe Martijn Wijnands en Saskia Hoogendoorn. Het reusachtig mobiele hart op een roterende verticale plaat bestaat uit 178 flessen verlicht met ledlichtjes. Het kunstwerk staat op de tijdelijke rontonde en beeldt de honderden nationaliteiten uit die in Brussel wonen. Het werk was vorig jaar ook te zien op het Lichtfestival in Amsterdam. 
  • Troon: Bright Voices is een kunstwerk van Magic Monkey en tovert de ING Marnix Building om in een veelkleurig schilderij, waarop zes monden in close-up en in zwart/wit geprojecteerd worden. Deze zes monden declameren zes artikels van de Universele Verklaring van de Rechten van de mens. Elke mond heeft een andere stem die staat voor alle verschillende bewoners uit Brussel: jong, oud, Franstalig, Nederlandstalig, autochtoon, buitenlander. Het Marnix-project is tot stand gekomen in samenwerking met ING. 
  • Naamsepoort: Sferen van Paul van Laak en Arnout Meijer verlicht het kunstwerk 'Teken van licht' van de Belgische architect en beeldhouwer Jacques Moeschal. Deze lichtinstallatie bestaat uit twee ovale structuren die het kunstwerk omringen. De samenwerking tussen de twee kunstenaars resulteerde eerder al in een eerste kunstobject 'Objet O', voor het Lichtfestival in Amsterdam. Het project 'Sferen' voor Brussel is hun tweede gezamenlijke monumentale project rond licht. 
  • Hallepoort: Enter van Studio D/Labs en realtime Art is een interactieve videomappingshow in 3D. Een videoprojectie op maat zal de noordelijke gevel van deze landmark van het Brusselse historische erfgoed, belichten. Het werk is goed zichtbaar vanaf de openbare weg en de voetgangerszone in de Hoogstraat. Via enter-mapping.com zal elke Brusselaar voor het eerst ook zijn eigen mapping kunnen ontwerpen en deze met eenvoudige tools kunnen projecteren op de Hallepoort 
  • Zuidstation: Midi LightBridge is een dynamische lichtinstallatie van Frank Tjepkema die de verkeersstromen in de stad weergeeft. Onder het viaduct gaat het werk in dialoog met de passagiers die er onderdoor wandelen. De dichte en complexe stromen van voertuigen, treinen en voorbijgangers zijn typerend voor deze wijk die de internationale toegangspoort tot Brussel is. 
  • Tunnels: De Nomad Flowers is een kunstwerk van Gilbert Moity. De in totaal 44 lichtgevende bloemen versieren de frontons van de tunnels van de Kleine Ring. In kleine groepjes vormen ze een kleurrijke wintertuin van bijna 4 kilometer lang. Een leuk parcours voor de automobilisten, een ongebruikelijk wandeltraject voor de voetgangers. Het kunstwerk was al te zien op verschillende plekken in de wereld en heeft reeds 45.000 km afgelegd van Europa tot het Midden-Oosten. 

Lees de uitgebreide informatie over de verschillende lichtinstallaties in bijgevoegd persdossier en neem een kijkje op bright.brussels

 

 

Contacteer ons
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel