Be walking, be brussels.

Met 3 voetgangerstools op weg naar een stapvriendelijk Brussel

In opdracht van Minister voor Mobiliteit Pascal Smet besloot vzw Trage Wegen - samen met een heleboel Brusselaars - de inventaris op te maken van alle paden en doorsteken voor voetgangers in Brussel. Een schat aan gegevens waar élke voetganger in Brussel moet van kunnen profiteren. Daarom werden er drie voetgangerstools ontwikkeld: een smartphone-applicatie, een gedrukte wandelatlas en voetgangerskaarten die op bushokjes worden aangebracht. Ze leiden voetgangers in Brussel via de aangenaamste of snelste weg en doen goesting krijgen om er te voet op uit te trekken. Be walking, be Brussels.

« Wandelen is een basisbehoefte. In Brussel wordt er al flink wat afgestapt, maar met de app, de pocketatlas en de voetgangerskaarten wordt wandelen in onze stad nog aangenamer en makkelijker. Bovendien ontdekken we op die manier nieuwe en onbekende paden. Wat we vandaag voorstellen is het resultaat van de inspanning van honderden vrijwilligers die onze stad hebben doorkruist om alle voetpaden in kaart te brengen. Ik wil ze graag bedanken, want dankzij hen hebben we nu een echte atlas, die in real time zal evolueren,” zegt Minister Pascal Smet.

1.       De app “Be Walking Be Brussels”: 

Een route plannen voor een wandeling in Brussel was nog nooit zo makkelijk. Je bepaalt je start- en eindpositie aan de hand van een adres of een punt op de kaart en de applicatie berekent de mooiste of de snelste weg. Aan de hand van icoontjes toont de app je bovendien interessante punten in de stad. Van een openbaar toilet tot een bushalte. Kom je onderweg een afgesloten weg of een ander probleem tegen? Dan kan je dit melden via de app. 

Je hebt geen data-abonnement nodig om de app te gebruiken: eenmaal de app geïnstalleerd is, werkt hij offline. De applicatie is momenteel alleen beschikbaar voor Android-smartphones en zal later dit jaar beschikbaar worden voor iOS.

2.       De pocketwandelatlas Be Walking Be Brussels:

Deze gratis wandelatlas in zakformaat wijst je de weg naar alle stapvriendelijke plekken, onbekende doorsteken en mooie paden door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Op de kaartjes staan naast 800 km trage wegen ook drinkfonteinen, villo-stations, wandelroutes en de 100 grootste en oudste bomen van Brussel. Door tips van Brusselaars kregen ook verrassende en adembenemende zichten op de Brusselse skyline een plek. In de pocketatlas kan je je eigen aantekeningen maken en favoriete bestemmingen op de kaart zetten. Zo wordt dit ieders gepersonaliseerde wandelagenda van Brussel.

3.       Unieke voetgangerskaarten op bushokjes

Na een projectoproep gelanceerd door het Gewest, hebben de gemeentes Anderlecht, Jette en Evere ingestemd met het uithangen van de wandelkaarten op 100 bushokjes van de MIVB. Elke kaart is aangepast aan de exacte locatie van het wachthokje en werd georiënteerd volgens de kijkrichting. De kaart maakt duidelijk dat een voetganger in 8 minuten verder komt dan veel mensen denken. Dankzij doorsteken en autovrije paden.  De tekeningen van markante gebouwen helpen de passanten om zich snel te oriënteren.

De drie tools zijn gemaakt op basis van gegevens van OpenStreetMap, UrbIS en de gegevens die naar aanleiding van het STAPAS-project werden verzameld door een groot aantal gedreven Brusselse vrijwilligers. Alle data zijn vrij te gebruiken.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel