Belgische economische missie in Japan: Brussels is big in Japan

Belgische economische missie in Japan: Brussels is big in Japan

In Japan loopt op dit ogenblik de op één na grootste Belgische economische missie ooit op z’n eind. Brussels Staatssecretaris voor internationale handel Pascal Smet blikt tevreden terug.

 

“Brussels is big in Japan,” zegt Brussels Staatssecretaris voor internationale handel, Pascal Smet. “Brussel is de toegangspoort tot Europa voor tal van internationale bedrijven. Dat Brussel een gastvrije en internationale stad is én de grote knowhow rond Europese wetgeving die in onze stad aanwezig is vormen enorme troeven. Ook Vlaanderen en Wallonië plukken mee de vruchten van ons actief beleid om internationale bedrijven aan te trekken en daar ben ik uiteraard alleen maar tevreden om.”

Prinses Astrid leidde de Belgische missie en werd vergezeld door minister van Buitenlandse Zaken, Europese Zaken, Buitenlandse Handel en Federale Culturele Instellingen, Hadja Lahbib, Vlaams minister-president Jan Jambon en Brussels staatssecretaris belast met Stedenbouw en Erfgoed, Europese en Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel, Pascal Smet. Federaal staatssecretaris Mathieu Michel nam eveneens deel aan activiteiten rond digitalisering.

“De aanwezigheid van Prinses Astrid heeft deuren geopend. Je voelt veel vertrouwen tussen Japan en België. Tussen de keizerlijke familie van Japan en onze koninklijke familie, tussen onze regeringen en tussen onze bedrijven. In woelige tijden als deze, met veel economische en politieke verschuivingen, is het van heel groot belang om een goede vriend in Azië te hebben. België is voor voor Japan als 'trusted friend' de brug naar Europa en Japan is voor België als 'trusted friend' de brug naar Azië.
​Vertrouwen was de rode draad de afgelopen dagen en Brussel, België en onze bedrijven zullen de vruchten plukken van deze sterke vertrouwensband.”

Met 61 Brusselse bedrijven op een totaal van 210 Belgische bedrijven was de Brusselse economische sector sterk vertegenwoordigd deze missie.
​Naast bedrijven namen ook andere Brusselse instellingen deel, zoals universiteiten. De bedrijven en organisaties hadden een individueel programma op maat om contacten te leggen ter plaatse, om bestaande relaties uit te bouwen en om nieuwe samenwerkingen af te sluiten met Japanse partners.
​De voorstelling van de vernieuwde samenwerking tussen het in Brussel gebaseerde Zetes en Panasonic, was op dit vlak één van de hoogtepunten van de missie.

Naast de individuele programma’s namen bedrijven en organisaties daarnaast deel aan een gevarieerd programma met seminaries en netwerkmomenten.
​De Brussels bedrijven werden hierbij begeleid door hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning.

De toegangspoort tot Europa

Staatssecretaris Smet had verschillende ontmoetingen met Japanse bedrijven uit de financiële en technologiesector die vandaag reeds actief zijn in Brussel of overwegen om een kantoor te openen in de Belgische hoofdstad.

Pascal Smet benadrukte bij de ontmoetingen de centrale positie van Brussel in de Europese markt. Brussel is voor Japanse bedrijven de ideale toegangspoort tot Europa en bovendien is Brussel, door haar diverse en internationale karakter, ook een ideale testmarkt.

De ondersteuning op maat van hub.brussels werd tijdens de missie naar voor geschoven, net als de grote expertise van Brusselse bedrijven om internationale bedrijven te begeleiden op de Europese markt. 

Hub.Brussels organiseerde in dit kader verschillende activiteiten waar Brusselse bedrijven hun expertise voorstelden aan geïnteresseerde Japanse ondernemers.

Brussels ‘craftsmanship’ wordt gesmaakt

Naast nieuwe bedrijven aantrekken was het Brussels programma er ook op gericht om verschillende sectoren waar Brusselse bedrijven in uitblinken voor te stellen aan Japanse bedrijven en investeerders. Zo werden er activiteiten georganiseerd waarin onze sterke financiële ecosysteem naar voor werd geschoven en waarin de kennis en expertise van onze bedrijven rond circulair bouwen werd gedeeld. ​

Brussel etaleerde niet enkel haar kennis in Japan. Ook het Brussels ‘craftsmanship’ werd gedurende de afgelopen week in Japan in de etalage gezet.
​Belgische en Brusselse producten als chocolade en bier zijn zeer geliefd in Japan. De afgelopen week werd gebruik gemaakt van onze kwalitatieve reputatie om ook andere Brusselse producten voor te stellen aan het Japanse publiek en Japanse verdelers, zoals de zeep van la Savonnerie Bruxelloise, de parfums van Ifrane, de juwelen van Evangelo Jewelry, de lederwaren van MLS, de design objecten van MLLE JO, de handgemaakte stoffen van Les Moussors de Awa, denatuurlijke producten van Eco-Rah en de kunst- en designobjecten van This Is Not Belgium.

Ook de Belgische bieren kwamen aan bod tijdens het Belgian Beer Weekend dat door Prinses Astrid en de aanwezige Belgische minsters werd geopend.

 

In samenwerking met visit.brussels en Brussels Airport werden de sterke punten van Brussel als toeristische bestemming in de verf gezet tijdens een evenement voor Japanse Tour operators.

Hub.brussels maakt er een erezaak van om elke economische missie vrouwelijk ondernemerschap te belichten. Ook in Japan wisselden Brusselse en Japanse businessvrouwen met elkaar van gedachten.

De Belgische missie bestond voor Staatssecretaris Smet naast het economische luik ook uit een uitgebreid politiek luik. Er waren de afgelopen week ontmoetingen met Japans premier Fumio Kishida, Japans minister van buitenlandse zaken Yoshimasa Hayashi, gouverneur van de Aichi prefectuur Hideaki Ōmura en met vertegenwoordigers van de Tokyo Metropolitan City government. Met die laatste twee heeft het Brussels Gewest een samenwerkingsakkoord.

Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel