Betere en veiligere fietsverbindingen in Brussel

Fietspaden Groendreef, omgeving Jubelpark en kruispunt Arsenaal (Generaal Jacqueslaan-Louis Schmidtlaan)

Woensdag 13 juli 2016 — Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet fietste vandaag het nieuwe fietspad op de Groendreef in. Ook het fietspad rond het Jubelpark in de Europese wijk werd verbeterd. De herinrichting van het kruispunt Arsenaal (Generaal Jacqueslaan-Louis Schmidtlaan) zorgt ten slotte voor een betere en veiligere fietsverbinding in de omgeving van de VUB. Deze fietspaden, die deel uitmaken van het Fietsplan 2020 en het fiets-GEN, verhogen de veiligheid voor fietsers en verbeteren het fietscomfort in het Brussels Gewest. 

‘We fietsen de zomer in met nieuwe fietspaden in Brussel,’ zegt Pascal Smet. ‘De nieuwe en verbeterde fietspaden geven fietsers de plaats die hen toekomt, afgescheiden van het autoverkeer. Ze vullen het fietsnetwerk in Brussel aan en verbeteren de openbare ruimte op de Groendreef, rondom het Jubelpark en in de omgeving van de VUB.’  

Nieuw fietspad langs de Groendreef in twee richtingen

Op de Groendreef veranderden de fietsstrook en parkeerstrook van plaats. Het fietspad is verhoogd en ligt nu naast de zijberm van de hoofdbaan. Tussen fietspad en parkeerstrook ligt een bufferstrook. Door deze heraanleg worden conflicten met parkerende en geparkeerde wagens vermeden. 

Dit nieuwe fietspad van 850 meter lang en 2,50 meter breed dat deel uitmaakt van het Fietsplan 2020,  maakt een vlotte en veilige verbinding mogelijk tussen het centrum (via de Albert II-laan) en het noordoosten van het gewest en verbindt het Redersplein met Jules de Trooz.

Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de verkeersveiligheid in de buurt van de school te verbeteren. Auto's worden gedwongen trager te rijden op het kruispunt van de Masuistraat en de Groendreef door de versmalling van de bocht en de aanleg van een verkeerseiland. Ook het zebrapad in het begin van de Masuistraat is veiliger door de oversteek in twee keer te laten gebeuren. De oversteek van het kruispunt met het Redersplein is verkort en er is een zebrapad.

De verlichting werd vernieuwd in overeenstemming met het gewestelijke verlichtingsplan en is van het type "Koninklijke Route", zoals op de Willebroekkaai.

De werken werden uitgevoerd voor een bedrag van ongeveer 1 miljoen euro.

Verbetering fietsinfrastructuur rond het Jubelpark

Het Jubelpark ligt op het traject van verschillende Gewestelijke Fietsroutes (GFR). De GFR’s 2, 3, 4 en rocade A lopen door en langs het park. Volgens de laatste fietstellingen (fietsobservatorium 2015) worden de meeste fietsers in het Brussels Gewest geteld op het kruispunt Merode, vlakbij het Jubelpark. Tussen 2014 en 2015 steeg het aantal fietsers in deze zone met 11,6%.

Het project omvat de aanleg van een afgescheiden in twee richtingen rondom het park. Voor voetgangers werd een doorlopend voetpad aangelegd waardoor de continuïteit is hersteld. Over bijna de hele omtrek loopt het voet- en fietspad langs het parkhek zodat het gescheiden is van het autoverkeer. Enkel het fietspad op de Ijzerlaan is in enkele richting. Vanaf het moment dat de signalisatie geplaatst is, kunnen fietsers hier gebruik maken van de busbaan in dalende richting.

De herinrichting heeft betrekking op de Renaissancelaan, het Kruispunt Ridderschap, de IJzerlaan, de Galliërslaan en de Nerviërslaan. In totaal omvat dit project ongeveer 1,8 kilometer fietspad.

Veilige oversteekplaatsen met markeringen op het wegdek verbinden het Jubelpark met de omliggende straten. Elke oversteekplaats is uitgerust met verlaagde stoepranden en op die manier toegankelijk voor personen met een beperkte mobiliteit. Bij de keuze van het stadsmeubilair en de materialen werd rekening gehouden met het aanlegcharter van het Jubelpark zodat het geheel uniformiteit uitstraalt.  

Het project is door een verbetering van de directe omgeving een aanvulling op de renovatie van het Jubelpark. De aanleg rondom het park is noodzakelijk voor de veiligheid van de bezoekers van het park. Dit project zorgt ervoor dat de lanen minder «snelweg» worden en een meer stedelijk en aangenaam karakter krijgen.

Deze werken werden gerealiseerd voor een budget van 2 miljoen euro.

Herinrichting kruispunt Arsenaal en heraanleg fietspaden

De tramhaltes van MIVB-lijn 7 en 25 op het kruispunt Arsenaal op de Brusselse middenring werden verplaatst. Van de gelegenheid werd gebruik gemaakt om de veiligheid en het comfort voor fietsers op het kruispunt te verbeteren. Nieuwe afgescheiden fietspaden (in totaal ongeveer een kilometer) verbinden de VUB op de Generaal Jacqueslaan via het kruispunt Arsenaal met de Louis Schmidtlaan en maken deel uit van het Fiets-GEN. Het nieuwe asfalt zorgt voor meer fietscomfort. Ook de oversteekplaatsen voor voetgangers en fietsers werden verbeterd voor meer veiligheid voor de zwakke weggebruikers.

Groendreef
Groendreef
Groendreef
Groendreef
Groendreef
Groendreef
Groendreef
Groendreef
Nerviërslaan
Kruispunt Oudergemlaan - Blijde Inkomstlaan
Nerviërslaan
Merode
IJzerlaan
Renaissancelaan
Renaissancelaan
Renaissancelaan
Renaissancelaan
Renaissancelaan
Renaissancelaan
Generaal Jacqueslaan, VUB