Binnenkort parkeert u uw deelauto in Brussel waar u wil

Free-floating gaat van start in Brussel

Vanaf 1 juni 2016 kunnen autodeelbedrijven een aanvraag indienen om free-floating diensten te ontwikkelen in Brussel. Op die manier wil de Brusselse regering het aantal voertuigen in de publieke ruimte verlagen en de levenskwaliteit in het gewest verhogen.

Bij free-floating autodelen (of vrije vloot autodelen) kan een gebruiker een deelauto in de publieke ruimte oppikken en op het einde van de rit achterlaten waar hij of zij dat wil. Het is dus niet meer nodig om de deelauto terug te brengen naar het vertrekpunt, zoals het geval is bij round trip autodelen. In steden die het concept al invoerden, zoals Milaan, Munchen of Amsterdam, is het snel een succes gebleken. 

Een privéwagen staat gemiddeld 95% van de tijd geparkeerd. Dankzij autodelen wordt het minder interessant en zelfs overbodig om een eigen wagen te bezitten. Studies hebben aangetoond dat één free-floating wagen gemiddeld acht privéwagens vervangt. Voor een totale vloot van bijvoorbeeld 500 wagens gaat het dus al snel over een paar duizend voertuigen minder in de openbare ruimte. Dankzij de invoering van vrije vloot autodelen worden er per huishouden ook gevoelig minder autokilometers afgelegd. 

Via het huidige autodeelsysteem (round trip of lustrip autodelen) nemen gebruikers een autodeelwagen vooral voor lange of middellange ritten. Een typische free-floating rit duurt tussen de twintig en veertig minuten, voor een afstand van vijf tot vijftien kilometer. 

'We gaan voor minder en efficiënter gebruik van wagens. Met dit autodeelsysteem willen we het aantal geparkeerde voertuigen en voertuigen in circulatie verminderen. Het free-floating systeem is een nieuwe mobiliteitsoplossing voor de Brusselaars', zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. 'Het is bovendien een heel toegankelijke dienst want klanten zullen betalen in functie van het aantal kilometers dat ze afleggen. Ik ben heel tevreden dat er veel bedrijven interesse hebben voor dit Brusselse project.'

De free-floating operatoren worden verplicht om partnerships te sluiten met publieke of private parkings. Elk free-floating voertuig moet voorzien zijn van een abonnement dat de mogelijkheid geeft te parkeren in publiek of privaat uitgebate parkings. Elke free-floating wagen zal voorzien zijn van een gewestelijke vrijstellingskaart die gebruikers van de free-floating dienst toelaat om overal in het Brusselse Hoofdstedelijke gewest de wagen te parkeren. 

'We houden rekening met het ecologische aspect bij het afleveren van een vergunning aan een free-floating operator. De auto's die in dienst genomen worden, moeten voldoen aan strenge milieu-eisen via ecoscores en operatoren moeten een partnership sluiten met de MIVB en uitbaters van ondergrondse parkings', licht Smet toe. 'Ik hoop dat de eerste free-floating wagens tegen het einde van dit jaar in Brussel rondrijden.'

Contacteer ons
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Lore Vandoorne Woordvoerster, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel