Bright Brussels Winter

Kunstwerken verlichten kleine ring tijdens eindejaarsperiode

Vrijdag 2 december 2016 — Vanaf vrijdagavond 2 december tot 5 februari 2017 doet het lichtparcours Bright Brussels Winter de kleine Brusselse ring en omgeving schitteren. De lichtkunstwerken zijn te zien op twaalf iconische plaatsen waaronder het Stefaniaplein, het Poelaertplein, het Rogierplein, het Luxemburgplein en de Vlaamsepoort. Bright Brussels Winter komt er met de steun van het Brussels Gewest. 

Bright Brussels Winter wordt een traditie. Net als vorig jaar zal het lichtparcours tijdens de eindejaarsperiode een feeërieke en warme sfeer naar de Brusselse wijken brengen. Op initiatief van de Brusselse minister van Openbare Werken Pascal Smet, coördineert visit.brussels met de steun van het Brussels Gewest en Atrium de plaatsing van grote lichtkunstwerken in het hart van de Europese hoofdstad. Zo zullen er onder andere een enorme discobal, bloemen van 12 meter hoog en gigantische zaklampen te zien zijn. Naast deze kunstwerken op de kleine ring maken ook nog enkele imposante gebouwen deel uit van het parcours: de Belfius-toren, de P&V-toren en ook het ING Marnix-gebouw brengen schitterende en kleurrijke lichtprojecties. De voorbijgangers – of ze nu te voet, met de fiets, met het openbaar vervoer of met de auto zijn – kunnen genieten van deze lichtkunstwerken.

“Het Brussels Gewest draagt zijn steentje bij om de eindejaarsperiode een feeëriek tintje te bieden met allerlei prachtige lichtinstallaties die verspreid zijn over heel Brussel. De verschillende tijdelijke kunstwerken zullen Brussel een fraaie aanblik geven. Dat alles wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Regering, die steeds bereid is om het imago van het Gewest op te waarderen. Dit prachtige spektakel zal talloze toeristen, klein en groot, weten te bekoren,” zegt een tevreden Brussels Minister-President Rudi Vervoort.

“Door de gebeurtenissen van het afgelopen jaar, kwam Brussel onder druk te staan. Vandaag investeren we in het imago van ons gewest door de openbare ruimte te doen leven. De verlichte kunstwerken op de kleine ring en langs het kanaal zetten aan tot ontmoetingen tussen Brusselaars en bezoekers. Het licht brengt hoop in een wereld en stad die dit nu bijzonder nodig hebben,’ zegt Pascal Smet. ‘Dit jaar zetten we Sint-Jans-Molenbeek speciaal in de kijker omdat de gemeente na de gebeurtenissen van het afgelopen jaar onze speciale aandacht verdient.” 

Didier Gosuin, minister voor Economie en Tewerkstelling: “Ik verheug me over de installatie van deze verlichting die de commerciële en toeristische aantrekkingskracht van de Brusselse winkelstraten zal vergroten. Dit werk wordt tegenwoordig beheerd door één enkele operator: visit.brussels. Vergeet ook niet dat er gewerkt wordt aan een globaal regionaal “lichtplan”, inclusief eindejaarsverlichting, lichtfestival en verlichting van kunstwerken en gebouwen. Dit plan zal uit verschillende stappen bestaan. De bedoeling? Het imago van Brussel en het aantal bezoekers in onze winkels een boost geven.”

Concreet zullen volgende plaatsen verlicht zijn:

 • Stefaniaplein: Tree of Light is een majestueuze kerstboom van meer dan tien meter hoog die volledig uit led-lampen bestaat en magie toevoegt aan de eindejaarsverlichting.
 • Poelartplein: Disco-Light is een enorme discobal met een diameter van meer dan vijf meter in het midden van het Poelaertplein. Een spel van lichtprojecties zal de gevels van de omliggende gebouwen laten glinsteren. 
 • Naamsepoort: Pocket brengt hulde aan de oude Franse zaklamp, een nostalgisch voorwerp dat velen nog hebben gekend. 'Pocket' is een enorme versie van de zaklamp en speelt zo met verhoudingen en schalen. Haar moderne kant laat ze zien wanneer ze oplicht, niet alleen in klassiek warm wit, maar ook in een palet van speelse kleuren. 
 • Luxemburgplein: Pix-Light zijn twaalf enorme bureaulampen die een speelse touch toevoegen aan de alledaagsheid van het professionele leven op het Luxemburgplein en de De Meeussquare. 
 • Koningsstraat: de kerstboom op de P&V-toren wenst iedereen heel mooie eindejaarsfeesten toe. Een indrukwekkende kerstboom van 40 meter breed en 51 meter hoog, vormgegeven door niet minder dan 351 neonlampen, verlicht elke avond de gevel van deze toren aan de Koningsstraat en de Kruidtuin.
 • Kruidtuin: Bright Brussels Winter tovert de Kruidtuinlaan om tot een lange woonkamer met huiselijke lampenkappen. Die lampenkappen, met een diameter van meer dan 2 meter en exotische motieven, ademen een tropische sfeer uit. Precies wat nodig is om zich tijdens de wintermaanden aan te verwarmen.
 • Rogierplein: Synergie is een verticaal/horizontaal verlichtingsconcept op de Rogier Tower en tussen de gebouwen en de laan. Het staat symbool voor de verschillende bewegingen van bewoners en bezoekers die elkaar kruisen in de stad. Het is een uitgesproken dynamisch, grafisch en eigentijds project dat de architecturale aspecten van alle verlichte gebouwen en elementen benadrukt. Zo ontstaat een lichtinteractie tussen drie plaatsen: de Belfius-toren, de indrukwekkende luifel die de aandacht trekt van de voorbijgangers op het Rogierplein en de zijstroken van de boulevard. Dankzij deze fonkelnieuwe aankleding van het Rogierplein komt niet alleen de Belfius-toren weer helemaal tot leven, als een totem van rood, paars en wit licht, maar ook de openbare ruimte. Er ontstaat immers een doorgang naar het economisch hart van Brussel via de Nieuwstraat en de omliggende winkelgalerijen.
 • Saincteletteplein: De Aster is een wilde bloem, verre familie van de distel, die hoger dan 12 meter kan worden. Overdag is ze een intrigerende zilveren plant met schitterende reflecties, na zonsondergang wordt ze een betoverend wezen met een bundel gekleurde lichtstralen in haar hart die haar stekelige structuur laten oplichten. De Astera is een nachtbloem met een merkwaardige vorm van fotosynthese, die bloeit bij zonsondergang en dan al haar schoonheid prijsgeeft, gehuld in felle kleuren die naar het oneindige reiken. 
 • Brug Klein Kasteeltje: Blaasbloem is een creatie van een nieuwe plantensoort, geïnspireerd op de elegantie en lichtheid van de "blaasbloem" of paardenbloem. De lichtinstallatie is tien meter hoog en de bloem heeft een diameter van vijf meter. Fijne paarlemoeren blaadjes ontvouwen zich vanuit de lichtgevende kelk. De stengel die deze elegante bloem draagt is licht gebogen, om met de bloem de ogen te laten blinken. Samen vormen de lichtbloemen een stervormig boeket dat een zacht en warm licht uitstraalt. Met twee houten zitbanken aan de voet neemt de lichtinstallatie ook de vorm aan van stadsmeubilair dat een vleugje natuurlijke poëzie en sensualiteit toevoegt aan het stedelijke kader.
 • Vlaamsepoort: De brug aan de Vlaamsepoort verbindt de trendy Antoine Dansaertstraat en de multiculturele Gentsesteenweg. We willen dit kruispunt van culturen aan het kanaal op verschillende manier in de kijker stellen: het lichtkunstwerk 'Light Canal' bestaat uit vier lijnen met led-lampen die lichtgevende golven vormen op een hoogte van 15 meter over het water. In totaal vrolijken 360 gekleurde buizen deze poort tussen het stadscentrum en Molenbeek op. Het Gewest zet ook de handelsstraat Gentsesteenweg in de kijker met eindejaarsverlichting. Ten slotte zal er zeker en vast nog lang gesproken over het kunstwerk op het dak van het gebouw op de hoek van de Gentsesteenweg en het Kanaal. Daar staat in grote witte letters 'Molenbeek' te lezen, in Hollywoodstijl. De letters zullen 's avonds verlicht worden voor bepaalde gelegenheden. Ze dragen de trots van de bewoners en handelaars van Molenbeek uit naar de rest van Brussel. Het werk komt er dankzij een goede samenwerking met Frédéric Nicolay. 
 • Beursplein: Impulsion, verlichte playground belooft veel pret voor alle bezoekers, jong en oud. Aan de voet van de Beurs staan reusachtige wipplanken opgesteld die licht en geluid produceren. Ze zijn uitgerust met verlichting en luidsprekers die worden geactiveerd zodra iemand op het uiteinde van de wipplanken gaat zitten. Op dat moment toveren ze mooie melodieën en felle lichtstralen tevoorschijn. Zo creëren de voorbijgangers zelf pop-up-composities. 
 • Troon: een 'Brussels poollicht' zet de gevel van ING-Marnix in vuur en vlam. Het resultaat is een zeldzaam Brussels fenomeen met een middernachtzon te midden van de kleine Brusselse ring. Een vreemd, magnetisch, elektrisch en helder fenomeen.
 • Ten slotte worden, in samenwerking met het regionale handelsagentschap Atrium, ook de handelswijken van de bovenstad ondergedompeld in de kerstsfeer dankzij verschillende oplichtende versieringen. Deze zullen de eindejaarsaankopen opluisteren in de Waterloolaan, de Gulden-Vlieslaan, de Louizalaan, de Charleroisesteenweg, het Stefaniaplein, de Louizaflessenhals, de Stasstraat en de Jourdanstraat.
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels
Copyright visit.brussels