Brussel beschermt Chinees Paviljoen en Japanse Toren

Op voorstel van Brussels Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet, die bevoegd is voor Erfgoed, beschermt het Brussels Gewest het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren.

“Brussel heeft veel architecturale parels die getuigen zijn van de rijke geschiedenis van onze stad. Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren staan mee bovenaan op dit lijstje. Het Brussels gewest geeft vandaag een krachtig signaal aan de federale overheid om deze unieke gebouwen dringend te renoveren. Door ons erfgoed te beschermen  zorgen we ervoor dat Brusselaars fier kunnen zijn op hun stad en geven we Brussel de internationale uitstraling die ze verdient,” Pascal Smet.    

De volgende stap is een grondige renovatie van beide gebouwen. Pascal Smet zal namens de Brusselse Regering initiatief nemen om de federale overheid aan te manen om een renovatieprocedure op te starten, want het is de federale overheid die formeel bevoegd is voor het onderhoud van beide gebouwen. Staatssecretaris Smet is bereid om verschillende pistes te bekijken, ook pistes met privé-ondersteuning.    

Het Chinees Paviljoen en de Japanse Toren werden gebouwd in opdracht van Koning Leopold II, tussen 1901 en 1905. De koning wou rondom zijn domein een openluchtmuseum aanleggen met gebouwen die refereerden naar het “verre oosten”. Beide gebouwen werden ontworpen door de Parijse architect Alexandre Marcel die zich hiervoor inspireerde op “Le Tour du Monde” van de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs. In 1909 werden beide gebouwen geschonken aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken als promotiemiddel voor de Belgische relaties met China en Japan.

Het Chinees Paviljoen is gebouwd in een typische stijl uit Zuid-China met de herkenbare dakvorm. De rijke ornamenten op de gevel en binnenin bestaan uit een mix van verschillende Chinese stijlen.

Voor de bouw van de Japanse Toren werd het houtwerk besteld bij een gerenommeerde schrijnwerkerij in Tokio om vervolgens te worden gemonteerd in Laken. De interieurdecoratie is uniek omdat er originele stukken uit de Edo en Meiji-periode (het 18de en 19de eeuwse Tokio) in verwerkt zijn.

Ook de tuin rond de Japanse Toren is voortaan beschermd. In de tuin staan heel wat opmerkelijke bomen, waaronder de dikste Japanse Katsuraboom van het gewest. Het park rondom het Chinees Paviljoen is reeds geklasseerd sinds 12 juni 1997.

De beheerder van de gebouwen, de Federale Regie der Gebouwen, reageert positief op de klassering van beide iconische gebouwen. De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een positief advies uit m.b.t. de bescherming van beide gebouwen.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel