Brussel brengt e-sports naar België

Brussel brengt e-sports naar België

Na Europese wedstrijd komt hoofdzetel Esports Europe naar Brussel

De Europese Federatie voor e-sports kiest voor een hoofdzetel in Brussel. Na een wedstrijd tussen verschillende Europese e-sportssteden, zoals Parijs, is Brussel de grote winnaar. De internationale uitstraling van de stad, de aanwezigheid van internationale verenigingen en de groeiende audiovisuele sector, gaven de doorslag. In februari 2020 wordt de keuze voor de Belgische hoofdstad tijdens het oprichtingscongres in Brussel in detail besproken.

Het interne comité van Esports Europe heeft Brussel gekozen om er zijn hoofdzetel te vestigen. De keuze voor Brussel was het gevolg van een mix van factoren: de nabijheid van politieke instellingen, Europese en internationale verenigingen, de aanwezigheid van verschillende spelers uit de e-sportsector en het gunstige juridische kader voor verenigingen.

“We zijn verheugd dat Esports Europe Brussel heeft gekozen. Het gaat om een innovatieve vereniging die inspeelt op iets wat sterk leeft bij jongeren in Europa. Esports Europe vervoegt de 2250 internationale verenigingen die er nu al zijn in Brussel. De komst van de vereniging bevestigt de status van ons gewest als wereldhoofdstad van de internationale verenigingen,” aldus Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 

“Ik ben blij en trots dat Brussel zich ook in de audiovisuele sector op de kaart kan zetten. Onze hoofdstad is klein op wereldschaal maar bewijst dat ‘out-of-the-box’ denken, loont. Brussel blijft groeien als tech-hoofdstad, binnen en buiten Europa. De groei van de Belgische Esports Federatie (BESF) en esports in het algemeen, is een echte winst voor Brussel en de Brusselaars. De internationale erkenning die we daarbij krijgen is een bonus. In samenspraak met alle organisaties gaan we de komende jaren blijven denken, innoveren, projecten creëren en aantrekken“,  zegt Pascal Smet (one.brussels), Staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, belast met Internationale Betrekkingen en Buitenlandse Handel.

"Vandaag kunnen we officieel met onze overwinning uitpakken! We zijn klaar voor de toekomst en kijken ernaar uit om het imago van de Europese hoofdstad als een innoverende, ondernemende en centrale regio voor de hoofdzetel van Esports Europe samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest uit te dragen", bevestigt Samy Bessi, vicevoorzitter van de Belgische Esports Federatie.

Door zich in Brussel te vestigen, sluit de federatie aan bij een van de grootste ecosystemen van verenigingen ter wereld. De Europese hoofdstad telt meer dan 2.250 internationale verenigingen. Er zullen dus genoeg gelegenheden zijn om vertegenwoordigers uit andere sectoren te ontmoeten, ervaringen met hen uit te wisselen en zo de e-sportsector verder te ontwikkelen. Brussel is de plaats bij uitstek om in interactie te treden met de voornaamste beslissingnemers op dat vlak.

Aanvullende informatie:
De term e-sport verwijst naar praktijken waarbij spelers hun vaardigheden kunnen meten met een computer of een videospelconsole. Als oprichter van affiniteitsgemeenschappen is e-sport de laatste jaren een belangrijke economische speler geworden.

De kandidatuur van Brussel als gaststad voor de hoofdzetel werd gezamenlijk voorbereid door visit.brussels, hub.brussels, het Commissariaat voor Europa, de internationale organisaties en de Belgische Esports Federatie. De oprichtingsvergadering van Esports Europe als nieuwe vereniging zal op 21 februari 2020 doorgaan in Brussel.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel