Brussel dooft de lichten voor Earth Hour

63 metrostations dimmen de lichten & symbolische plaatsen niet verlicht tijdens weekend

Woensdag 25 maart 2015 — Naar aanleiding van Earth Hour dooft het Brussels Gewest op zaterdag 28 maart van 20u30 tot 21u30 op verschillende openbare plaatsen de lichten. Daarmee ondersteunt het gewest de wereldwijde actie van WWF in de strijd tegen de klimaatopwarming. WWF roept particulieren, steden en bedrijven op om zaterdag één uur lang het licht op zoveel mogelijk plaatsen uit te schakelen.

63 metrostations dimmen de lichten

De MIVB dimt zaterdag een uurtje de intensiteit van het licht in 63 van de 69 metrostations (bepaalde stations hebben al verminderd licht of kunnen niet deelnemen doordat er renovatiewerken worden uitgevoerd). Hiermee bespaart de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij ongeveer 1200 kWh. Dat komt overeen met het verbruik van een doorsnee Brussels gezin gedurende 2 à 3 maanden. De actie van de MIVB past in hun algemene visie om op een duurzame manier te ondernemen. De MIVB-bussen beantwoorden aan de strengste milieunormen op het vlak van uitstoot en de trams en metro’s rijden op elektriciteit en stoten dus geen directe CO2 uit. 

Symbolische plaatsen niet verlicht tijdens weekend

Het Brussels Gewest zal daarnaast het licht van enkele monumenten en centrale openbare plekken in Brussel doven van vrijdagavond 27 maart tot maandagochtend 30 maart. Concreet gaat dit om de Koninklijke Sint-Maria kerk in Schaarbeek, de basiliek van Koekelberg, de sfeerverlichting van de Louizalaan en ook enkele bruggen over het kanaal (Sainctelette, Klein Kasteeltje, Vlaamsepoort). In samenwerking met de VRT en de RBTF zullen ook de lichten van de Reyerstoren uitgeschakeld worden. De NMBS helpt ook mee om de buitenverlichting van het station Brussel-Centraal te doven.

'Door Earth Hour staan we stil bij energiebesparing en lichtvervuiling in onze hoofdstad', zegt Brussels minister van Openbare Werken en Mobiliteit Pascal Smet. 'Dat is ook wat we willen bereiken met het lichtplan voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat we momenteel aan het opmaken zijn. We willen de stad op een gezellige en veilige manier verlichten en tegelijkertijd bewust omgaan met energie. Als ik zie welke technologische ontwikkelingen er zijn op dat vlak, dan ben ik hoopvol voor de toekomst.'