Brussel gaat voor twee nieuwe tramlijnen

Het voorstel van Minister Pascal Smet om het Rogierplein te verbinden met Tour & Taxis en Neder-Over-Heembeek via twee nieuwe tramlijnen werd gisteren goedgekeurd door de Brusselse Regering.

Brussel gaat verder op de ingeslagen weg en kiest resoluut voor duurzame mobiliteit. Eerder dit jaar werden Tramlijn 9 (die Simonis verbindt met het UZ Brussel in Jette) en Tramlijn 8 (met een nieuw stuk tussen het Trammuseum en Roodebeek) ingehuldigd. Vandaag kondigt Smet twee nieuwe tramlijnen aan. Een eerste lijn zal het Rogierplein, via het Noordstation en Tour & Taxis verbinden met de Martiemwijk; een tweede lijn verbindt het Rogierplein met het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek.

“Brussel is in volle ontwikkeling, er komen nieuwe woonwijken, nieuwe handelskernen en nieuwe bedrijven en die ontwikkeling moet duurzaam zijn. Daarom zetten we volop in op het openbaar vervoer. Deze nieuwe tramlijnen, die onder andere de site Tour & Taxis verbinden met het Noordstation en met het centrum bieden een perfect antwoord op de mobiliteitsuitdagingen van morgen.”

 

De principe beslissing werd genomen door de Regering, de komende twee jaar worden de plannen uitgewerkt. Verwacht wordt dat de nieuwe tramlijnen binnen 5 à 6 jaar operationeel kunnen zijn.

Tour & Taxis wordt ontsloten

De eerste van de twee nieuwe tramlijnen zal het station Belgica in de Maritiemwijk in Molenbeek, via Tour & Taxis verbinden met het Noordstation en het Rogierplein.

De site Tour & Taxis wordt momenteel volledig ontwikkeld. Er is een groot publiek park en de ambtenaren van Brussel leefmilieu en de Vlaamse administratie zijn reeds gehuisvest op de voormalige spoorwegsite, net zoals verschillende bedrijven, waaronder de redactie van De Tijd / L’Echo. Er vinden ook heel wat evenementen plaats.  Naast de renovatie van de Gare Martime komt een nieuwe woonwijk. De site zal de komende jaren tal van mensen aantrekken die er wonen, werken, winkelen, deelnemen aan evenementen of komen ontspannen.

Bovendien speelt de nieuwe tramlijn ook in op andere ontwikkelingen in de buurt, zoals de duurzame wijk Tivoli Greencity en het bedrijvencentrum voor lokale en duurzame initiatieven in het vernieuwde Byrrh-gebouw.

In het voorgestelde traject zal de tram via de Belgicalaan, de Vanderstichelenstraat, de Picardstraat, de nieuwe Picardbrug, de Bolivarlaan, het Noordstation tot aan het Rogierplein lopen. Er wordt verbinding gemaakt met het bestaande net door aansluiting op de metro- en tramlijnen aan Belgica.
 

Ook Neder-Over-Haambeek wordt rechtstreeks verbonden met het centrum

De tweede nieuwe tramlijn waarover gisteren een beslissing werd genomen bevindt zich eveneens in de Kanaalzone, die volop in ontwikkeling is. De site van het Militair Hospitaal in Neder-Over-Heembeek zal worden verbonden met het Rogierplein. Hiervoor wordt een nieuwe tramlijn aangelegd vanaf Van Praet. De nieuwe tram zal, in het voorgestelde traject, via de Vuurkruisenlaan en de Oorlogskruisenlaan naar de Solvay-site en nadien naar het Militair Hospitaal lopen.  

Ook in dit stuk van Brussel is er momenteel heel wat dynamiek op vlak van bijkomende huisvesting, scholen, sportinfrastructuur en economische activiteiten. Zo voorziet Bpost er een nieuw nationale centrum voor pakjes en heeft Solvay onlangs besloten om haar vestiging in de Ransbeekstraat om te vormen tot een nieuwe pool voor Research & Development verbonden aan de ULB en de VUB.

 

“Ik ben blij dat we vandaag, na lang en hard werken, het goede niuews bekend kunnen maken aan de Brusselaars. De ervaring van Tram 8 en 9 leert ons dat dat er sprake is van een echt “tramlijn-effect”, de hele zone waar een nieuwe tramlijn komt krijgt een enorme boost. Ik ben er zeker van dat het bij deze twee tramlijnen niet anders zal zijn. Ik ben dan ook enorm fier dat we verder werken aan de toekomst van Brussel,” zegt Pascal Smet.

"De nieuwe tramlijn naar Neder over Heembeek ontsluit zones met belangrijk economisch potentieel. Er is Solvay, Bpost, en citydev.brussels met verschillende bedrijven. De nieuwe tramlijnen zullen in de toekomst elke dag honderden werknemers kunnen vervoeren van en naar het werk en dragen zo bij tot de economische ontwikkeling van dit stukje Brussel," aldus Didier Gosuin.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel