Brussel hult zich maand lang in regenboogkleuren

Aftrap Mini Pride donderdag 4 mei om 18 uur

Op initiatief van Brussels minister Pascal Smet hult Brussel zich in aanloop naar de Belgian Pride op 20 mei opnieuw in de regenboogkleuren. Zo komt er een zebrad en een MIVB bus in regenboogkleuren, aangepaste verkeerslichten en passen verschillende instellingen en bedrijven hun gevelverlichting aan. 

Deze maand vinden in onze hoofdstad enkele belangrijke Europese events rond LGBTQ thema’s plaats in het kader van de Internationale dag tegen homo-en transfobie op 17 mei 2017. Zo is er het IDAHOT Forum: met oa een Europese Ministeriële conferentie in samenwerking met Malta, dat momenteel het voorzitterschap in de EU waarneemt. Daarnaast is er ook de conferentie "Towards a bright LGBTI+ future" in BOZAR. Kers op de taart en afsluiter is de Belgian Pride, op zaterdag 20 mei in het centrum van Brussel.

“Reden genoeg om dit thema extra in de verf te zetten. Ons land stond in 2016 op de twee plaats (na Malta) op de Rainbow Europe Map, een Europese ranking rond LGBTQ-beleid  en -wetgeving “ zegt Pascal Smet. “Een pak Europese landen scoort nog bedroevend laag. We moeten het signaal blijven geven dat er nog veel werk aan de winkel is, en dat kan op geen betere plaats dan Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie.” 

MIVB bus in regenboogkleuren 

Vanaf vandaag zal een gelede bus in regenboogkleuren ingezet worden op de drukste buslijnen van de MIVB. Ook het muziekplatform Wunderground zal worden aangepast en via advertenties en spotjes zal de vervoersmaatschappij het thema onder de aandacht brengen. 

“Met de slogan 'Brussel, dat zijn wij allemaal', willen we laten zien dat de MIVB een openbare vervoersmaatschappij is die erg veel belang hecht aan diversiteit en gelijkheid: zowel in haar eigen organisatiecultuur als naar haar gebruikers toe. Zo laten we als stad zien dat we mee strijden voor een samenleving waar niet de verschillen tussen mensen, maar wat ons verbindt belangrijk is,”, zegt Pascal Smet.

“Diversiteit vormt inderdaad een essentieel onderdeel van de MIVB. Daarom zijn wij tevreden dat we de Gay Pride voor het tweede opeenvolgende jaar kunnen ondersteunen, net zoals verschillende buitenlandse openbaarvervoersorganisaties dat ook doen. Deze parade staat symbool voor de diversiteit in de hoofdstad en is een echt volksfeest geworden”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Rainbowcrossing en aangepaste verkeerslichten

In samenwerking met de permanente vertegenwoordiging van Malta bij de EU en Staatssecretaris Bianca Debaets wordt een extra zebrapad in regenboogkleuren aangelegd op de voetgangersstrook aan het Shumanplein. Daarnaast worden op verschillende plaatsen in Brussel de figuurtjes op enkele oversteeklichten vervangen door koppeltjes van hetzelfde geslacht. Deze zullen te zien zijn vanaf 15 mei 2017. 

Verlichting en vlaggen

Voor de eerste keer zal ook de NMBS op vraag van Minister Smet regenboogvlaggen aan de gevels van de Brusselse stations bevestigen en de gevelverlichting van Centraal Station aanpassen. Tot slot zullen net als vorige jaren P&V, Belfius en ING hun hoofdzetels verlichten in de regenboogkleuren en zal ook de Grote Markt haar verlichting aanpassen.

Postkaartje

Op initiatief van de Minister ontwikkelde Visit Brussels een postkaart die laat zien dat Brussel een echte "Rainbow City" is. De postkaart zal tijdens de festiviteiten worden uitgedeeld, zodat bezoekers uit binnen - en buitenland deze kunnen verzenden naar vrienden, familie of hun geliefde. 

U bent van harte welkom op de officiële opening van de Mini Pride donderdag 4 mei om 18 uur op het Brussels stadhuis waar langsheen het parcours ook de bus zal te bezichtigen zijn. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel