Brussel kandidaat voor Europride 2020

Debaets en Smet nemen samen deel aan Europride in Riga

Vrijdag 19 juni 2015 — Staatsecretaris Bianca Debaets en minister Pascal Smet, die dit weekend deelnemen aan de Europride in Riga, stellen voor om de Europride in 2020 in Brussel te organiseren. “Brussel moet een voortrekkersrol spelen inzake LGBTIQ-rechten”, zeggen ze. “De Belgian Pride bewijst jaar na jaar dat Brussel die rol kan waarmaken. Als Europese hoofdstad willen we nu ook de internationale dimensie van deze strijd centraal zetten en de Europride 2020 in Brussel organiseren.”

Debaets en Smet nemen dit weekend samen deel aan de Europride in Riga. Ze gaan er in dialoog met enkele beleidsmakers uit Letland en geven hen enkele good practices uit Brussel mee. Tegelijk lanceren ze een pleidooi om de voortrekkersrol van Brussel in de toekomst nog te versterken.

“Brussel is de hoofdstad van Europa en daarom moeten we een voortrekkersrol spelen”, zegt Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets. “Vanuit mijn Gelijke Kansen-beleid kan ik zeggen dat we hier actief rond werken met onder andere de campagne ‘All Genders Welcome’ en zopas een nieuwe opleiding rond homofobie voor de Brusselse politie. Onze wens is dan ook om Brussel verder op de kaart te zetten als een stad waar iedereen welkom is. Ongeacht je afkomst of seksuele voorkeur. En daarom zou ik het een eer vinden om in 2020 de Europride hier te mogen organiseren.”

“Het organiseren van de Europride is symbolisch erg belangrijk voor de holebi-gemeenschap” vervolgt Smet. “Brussel heeft internationaal al een sterke reputatie in deze gemeenschap. We willen dan ook graag alles in het werk stellen om de Europride in 2020 te verwelkomen in Brussel.”