Brussel kleurt Bruegel in 2019

In 2019 vieren Brussel en Vlaanderen het leven van Pieter Bruegel naar aanleiding van de 450ste verjaardag van zijn overlijden. Een reeks tentoonstellingen en activiteiten zal tonen wat voor uitzonderlijk kunstenaar en hoe invloedrijk hij was. Het belang van Brussel voor Bruegel en Bruegel voor Brussel, waar hij woonde en ook begraven ligt, is immers niet te onderschatten.

Ook de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) ondersteunt op initiatief van Pascal Smet, VGC-collegelid voor Cultuur verschillende activiteiten. “Het Bruegeljaar is een ideale manier voor kinderen en jongeren om al spelenderwijs het belang van traditie en geschiedenis in onze stad te ontdekken.”

In juni 2018 werd binnen het Brusselse werkveld een projectoproep gelanceerd om op een creatieve manier rond de figuur, het werk en de leefwereld van Bruegel aan de slag te gaan. Er werden negentien projecten goedgekeurd. Hieronder een greep uit het aanbod:

  • Het Paleis van Coudenberg brengt Bruegel tot leven tijdens Museum Night Fever.
  • Brusselse scholen gaan met Bruegel aan de slag tijdens stageweken bij Stichting Civa en workshops in het Koninklijk Museum Schone Kunsten.
  • Zinnema brengt de theatervoorstelling “De ezels van Bruegel”.
  • Er gaat een subsidie van 15.000 euro naar vzw Openbaar Kunstbezit Vlaanderen voor het project ‘Vlaamse Meesters in situ’. De vzw wil schilderijen van Vlaamse meesters in kerken extra aandacht geven door speciale verlichting, inhoudelijke duiding via aanraakschermen, concerten en lezingen.
  • Gidsen nemen het publiek mee op een parcours langs de verschillende sites, waarvan zeven in Brussel. De VGC subsidieert de activiteiten in de Kapellekerk en de Goede Bijstandskerk.
  • Daarnaast gaat 18.000 euro naar een wandelgids met twee parcours voor gezinnen en scholen. Vzw Korei werkte één wandelroute rond het leven en werk van Bruegel en de tijdsgeest van de 16de eeuw. Deze tour verbindt de Hertogelijke site op de Coudenberg in de Hoogstad met de oude haven van Brussel in de Laagstad. Het tweede parcours is uitgewerkt door Stapstad en loopt door de Marollen van de Hallepoort tot aan de Kapellekerk. Al spelenderwijs krijgen kinderen en jongeren een idee over het leven van de 16de eeuw.

Ook de VGC zelf “verbruegelt” volgend jaar. Onder meer met initiatieven tijdens de Buitenspeeldag, Erfgoeddag, de Stadskriebels en de Speelweken. GC De Pianofabriek trapt het Bruegeljaar af  op 3 januari met haar “Burenbruiloft”, een tiendaagse vol vertier en feest.

Kortom, het belooft een boeiend en onvergetelijk Bruegeljaar te worden.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel