Skip to Content

Brussel ondertekent MoU met Quito

Brussels Minister President Rudi Vervoort en Staatssecretaris voor Internationale Relaties Pascal Smet ondertekenden vandaag een memorandum of understanding met hun collega’s van de Ecuadoraanse stad Quito. Beide steden zullen de komende twee jaar bekijken hoe ze kunnen samenwerken binnen verschillende domeinen. De thema’s erfgoed (het centrum van Quito is UNESCO werelderfgoed), stadsontwikkeling én, hoe kan het ook anders, chocolade staan hoog op de lijst.

“Ik geloof er sterk in dat steden wereldwijd moeten samenwerken om grootstedelijke uitdagingen aan te pakken. Samen met onze partnersteden willen we bouwen aan de duurzame en inclusieve stad van morgen”, Rudi Vervoort

“Ik geloof er sterk in dat steden wereldwijd moeten samenwerken om grootstedelijke uitdagingen én opportuniteiten aan te pakken. Brussel kan veel opsteken van andere metropolen, zelf kennis delen én er zijn tal van opportuniteiten om samen te werken.
Ik ben zeer positief over onze contacten met Quito . Ik zie bijvoorbeeld al heel wat concrete mogelijkheden rond deze 3 thema’s. Rond erfgoed, het prachtige stadscentrum van Quito is UNESCO werelderfgoed. Rond stadsplanning op mensenmaat, Quito ontwikkelt momenteel haar eerste metrolijn en wil inzetten op publieke ruimte. En rond chocolade, want Ecuador is een grote chocoladeproducent en wij zijn dé chocoladehoofdstad van de wereld,” Pascal Smet.

 

De ondertekening van het memorandum van overeenstemming gebeurde tijdens een digitale ontmoeting. Rudi Vervoort en Pascal Smet ondertekenden het document in Brussel, in aanwezigheid van de Ecuadoriaanse ambassadeur, en op hetzelfde ogenblik deed de burgemeester van Quito, Jorge Yunda Machado, hetzelfde in de Ecuadoraanse hoofdstad, in aanwezigheid van de viceminister van buitenlandse zaken, Arturo Cabrera Hidalgo. De hele ceremonie was te volgen via een livestream.

Beide steden spraken met dit document af om tijdens de komende twee jaar de mogelijkheden te onderzoeken om op lange termijn een structurele samenwerking uit te bouwen. Deze aanpak past in de internationale strategie van het Brussels Gewest om potentiele samenwerking zeer grondig te analyseren voor het zich op lange termijn engageert.

Concreet zullen Brussel en Quito twee jaar lang nagaan welke informatie kan worden uitgewisseld, welke gemeenschappelijke initiatieven kunnen worden opgezet en hoe kan worden samengewerkt rond verschillende specifieke thema’s.

 

Thema’s

Quito is de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld en wordt omringd door maar liefst 14 vulkanen. Ze herbergt één van de grootste en best bewaarde historische centra van Latijns-Amerika. Het volledige centrum van de stad is UNESCO werelderfgoed. Brussel van haar kant staat wereldwijd bekend als de art nouveauhoofdstad van de wereld en omwille van de indrukwekkende Grote Markt. Ook ‘Het mooiste plein ter wereld’ staat op de lijst van het Werelderfgoed van UNESCO. Het zal dan ook niet verbazen dat erfgoed en monumentenzorg een onderwerp is waarvoor beide steden veel interesse tonen om in de toekomst rond samen te werken.

Ook de thema’s stadsontwikkeling en mobiliteit staan hoog op de agenda. Brussel maakt sinds enkele jaren de omslag naar een stad op mensenmaat waar veel aandacht voor kwalitatieve publieke ruimte en zachte mobiliteit centraal staat. Quito won in 2017 de Momentum for Change prijs van de Verenigde Naties voor haar inspanningen voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

In de categorie handel springt chocolade meteen in het oog. Equador is een grote producent van chocolade en Brussel is een grote verwerker van de grondstof en staat bekend als ‘chocolade hoofdstad’. Voor beide steden zijn er ongetwijfeld interessant opportuniteiten om intensiever te gaan samenwerken rond de bekende lekkernij.

Maar ook rond o.a. de thema’s LGBTIQ+, volksgezondheid, cultuur, leefmilieu, toerisme, en wetenschappelijk onderzoek zullen de mogelijkheden om beide steden nauwer te laten samenwerken onder de loep worden genomen de komende twee jaar.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Zeynep Balci Kabinet Rudi Vervoort
Damiaan De Jonge Kabinet Pascal Smet
Zeynep Balci Kabinet Rudi Vervoort
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel