Brussels art-nouveaumeesterwerk Maison Hannon herleeft

Brussels art-nouveaumeesterwerk Maison Hannon herleeft

Einde van grote restauratiewerken, omvorming tot permanent museum en openstelling voor het grote publiek ter gelegenheid van het Jaar van de Art Nouveau 2023.

In aanwezigheid van minister-president Rudi Vervoort, burgemeester van Sint-Gillis Jean Spinette en de voorzitter van de vzw Maison Hannon Charles Picqué huldigde staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet vandaag het vernieuwde Maison Hannon in. Zo werden grote restauratiewerken afgerond en werd dit beschermde Brusselse gebouw omgevormd tot een museum waar iedereen een bezoek aan kan brengen. In het kader van het themajaar over de art nouveau zal deze nieuwe museum- en architectuurtrekpleister vanaf nu het culturele en toeristische aanbod van deze wijk versterken via een combiticket met het Hortamuseum.

“Het Maison Hannon, een echt Brussels art-nouveaumeesterwerk, begint aan een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis. Het zal helemaal heropleven als permanent museum waar iedereen een bezoek aan zal kunnen brengen. Dat is mogelijk dankzij een succesvolle samenwerking van het Brusselse Gewest en de gemeente Sint-Gillis. Zo konden nauwgezette restauratiewerken aan zowel het interieur, de buitengewone glazen koepel en de gevels worden uitgevoerd. Als art-nouveauhoofdstad is Brussel fier op zijn schatten. In het kader van dit themajaar blijft het opmerkelijk erfgoed openstellen voor het grote publiek. Ideaal voor de internationale uitstraling van ons gewest! ” verklaart Pascal Smet, Brussels staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.
Brussels Minister-President Rudi Vervoort is delighted to announce that “the Hannon house has been restored and now opens its doors to the public. It is an addition to the large offer of cultural, heritage and tourist attractions in Brussels. We tend to be a little too modest when it comes to confirming our status of international capital of the art nouveau. It is time to be a little more outspoken and expressive about it, which is exactly what the art nouveau stands for, including beyond our borders,” he concludes.
"Het verheugt mij dat een vlaggenschipproject waar de gemeente samen met haar partners al verschillende jaren aan werkt tot bloei komt. Net als het Hortahuis werd het jaren geleden gekocht en gered door de gemeente. Dankzij de verschillende publieke en private spelers die dit project mogelijk hebben gemaakt wordt het nu een essentieel onderdeel van de Art Nouveau Route in Brussel en Sint-Gillis in het bijzonder. Dit draagt bij tot de internationale uitstraling van Brussel, een essentieel element van onze identiteit en economie vandaag. " zegt Jean Spinette, Burgemeester St-Gillis.
“Nadat we recent het Hotel van Eetvelde van Victor Horta voor het publiek hebben geopend, komt er nu opnieuw een schitterend pareltje aan ons art nouveau-snoer bij: het huis Hannon in Sint-Gillis. Dit wordt weer één van de niet te missen monumenten onder de honderden prachtige beschermde art nouveaugebouwen die het Brussels gewest tot de onbetwiste hoofdstad van deze kunststroming kronen.” aldus Brussels Minister Sven Gatz, bevoegd voor het Imago van Brussel.
"Het Maison Hannon, de trots van Sint-Gillis, de trots van Brussel, is een bevoorrechte getuige van de artistieke levendigheid van het begin van de 20e eeuw. Samen met het Hortamuseum en het stadhuis van Sint-Gillis vormt het Hannonhuis een uitzonderlijk rijke driehoek die aantoont hoe belangrijk kunst en schoonheid zijn voor het maatschappelijk leven." zegt Charles Picqué, Voorzitter van la Maison Hannon, VZW.

De eerste restauratiefase werd vandaag afgerond. Dat gebeurde dankzij een publiek-private samenwerking waaraan urban.brussels voor 75% van het budget van de afgeronde werken heeft bijgedragen, ofwel voor 600.000 euro. Nadat de jongste jaren de vloeren, mozaïeken, fresco, ramen en bow-window werden gerenoveerd, werd dit jaar de gevel volledig gerestaureerd. Vandaag heeft ze haar oorspronkelijke pracht terug. Deze renovaties zijn slechts de eerste fase van een veel uitgebreider project. Dat project voorziet onder meer de restauratie van de serre (verguldingen, sjablonen, planten, meubilair), de heraanleg van de tuin, de reconstructie van de ontbrekende glasramen, de renovatie van het dak, enz. Via conferenties, bezoeken, ontmoetingen met ambachtslieden en crowdfundingcampagnes zal het publiek de kans krijgen om aan deze restauratiefases deel te nemen.

Net als Hotel van Eetvelde, het Hortahuis, Hotel Solvay en het Cauchiehuis zal Maison Hannon binnenkort fraaie gevelverlichting krijgen. Zo zal dit erfgoed van zodra de avond valt volledig tot zijn recht komen. De studies voor de gevelverlichting worden binnenkort afgerond.

Concreet kan iedereen voortaan in het Maison Hannon terecht op maandag en vrijdag van 11.00 tot 18.00 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. Tickets kunnen worden gereserveerd of ter plaatse worden gekocht. Op dinsdag, woensdag en donderdag is de woning uitsluitend voorbehouden aan privébezoeken die kunnen worden gereserveerd bij de vzw’s Arkadia en Korei. Wie het Maison Hannon bezoekt, draagt automatisch bij aan de toekomstige restauratiefases tot 2030. De toegangsprijs bevat immers € 2 die naar toekomstige restauratieprojecten gaat.

Volledige informatie over de geschiedenis van dit opmerkelijke erfgoed, de restauratiefases, de museumruimte, het tentoonstellingsprogramma en praktische informatie kunt u in het bijgevoegde persdossier vinden.

DP-Maison_Hannon-Inauguration_2023-FR.pdf 935 KB
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet

 

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel