Brussels Bijou, de talentenwedstrijd voor Brusselse podiumkunstenaars, keert terug naar BOZAR

Brussels Bijou, de talentenwedstrijd voor Brusselse podiumkunstenaars, keert terug naar BOZAR

Vrijdag 29/11 (19-23u) en zaterdag 30/11 (15-22u) in BOZAR

Brussels Bijou is aan zijn tweede editie van formaat toe. Op 29 en 30 november tonen de zes laureaten uit de hoofdstad hun creaties aan het publiek in BOZAR. Een unieke kans voor de liefhebbers van theater, dans en performance om een nieuwe lichting Brusselse artiesten aan het werk te zien.

Brussels Bijou werd in 2016 in het leven geroepen als een initiatief van VGC-collegelid Pascal Smet, Zinnema, BOZAR en BRUZZ. Het tweejaarlijkse festival heeft als doel om meer visibiliteit te creëren voor jonge artiesten en hun creaties. Zij zullen op 29 en 30 november het onderste uit de kan halen met het oog op de grote prijs.

De jury, bestaande uit Joke Quaghebeur (OPENDOEK-directeur), Michaël De Cock (KVS-directeur), Yassin Mrabtifi (hiphopdanser en choreograaf), Margot Otten (BRUZZ-presentatrice) en Jan Wallyn (directeur van Zinnema), zal op zaterdag 30 november de winnaar bekend maken. De gelukkige krijgt een werkbudget van 2.000 euro, een artistieke residentie en coaching in Zinnema, het open talentenhuis voor amateurkunsten in Brussel. Daarnaast maakt de laureaat met het grootste aantal publieksstemmen kans op een publieksprijs van 1.000 euro.

"Brussels Bijou zet de Brusselse vrijetijdskunstenaars in the spotlight," zegt Pascal Smet. "Deze wedstrijd is de ideale manier om de overvloed aan talent in deze stad te valoriseren. En daar zijn we trots op. Zeker vandaag moeten we dat talent blijven ondersteunen en kansen geven. Dat jonge geweld van vandaag is de gevestigde kunstenaar van morgen. Bij de laureaten is er voor ieder wat wils. Een waaier aan Brusselse kunstenaars die met of zonder prijs al echte parels zijn."

De laureaten

De selectie voor Brussels Bijou 2019 bestaat uit een eclectische mix van Nederlands-, Frans- en Engelstalige laureaten. Jong, oud, solo en in gezelschap:

Ronin

Dit Brusselse hiphopcollectief haalde inspiratie uit het land van de rijzende zon voor hun naam en stuk. De jury noemde Chikara, een stuk gecreëerd rond energie, creatief en vernieuwend.

Chikara wordt opgevoerd op 30 november om 17u30.

Ruth Bruyneel

A Girl’s Guide to Hunting wordt gebracht door een intergenerationele groep vrouwen en meisjes, gaande van 7 tot en met 82 jaar. De theatermaakster wilt met dit stuk weergeven wat het betekent om de dag van vandaag een vrouw te zijn.

A Girl’s Guide to Hunting wordt opgevoerd op 30 november om 16u.

Justine Theizen

Justine Theizen is geen onbekende naam in de Brusselse hiphopscene. Met Seasons brengt ze het verhaal van een lesbisch liefdespaar.

Seasons wordt opgevoerd op 29 november om 21u15.

TINT

Twee enthousiaste theatermaakster, Elke Van Der Kelen en Eline George, werken samen met een groep jonge acteurs. Lou is een atypische voorstelling die onderwerpen zoals de dood en queerness behandelt.

LOU wordt opgevoerd op 29 november om 20u.

Selasi Dogbatse

Deze hiphopdanseres heeft reeds voor zichzelf naam gemaakt in de wereld van dans. Met haar dynamisch spektakel A Piece of Me zet ze haar eerste stappen als maker.

A Piece of Me wordt opgevoerd op 30 november om 15u30.

Oumar Diallo

Deze jonge hiphopartiest uit het Brusselse vertaalt met zijn stuk Kifesh de vriendschap en mogelijke liefde tussen twee mannen.

KIFESH wordt opgevoerd op 29 november om 19u.

Praktisch

Brussels Bijou:

  • vrijdag 29/11/2019 van 19u tot 23u
  • zaterdag 30/11/2019 van 15u tot 22u

Meer info en tickets via:
https://www.bozar.be/nl/activities/160515-brussels-bijou-2019

Adres: BOZAR, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel

Voor pers

De deliberatie van de Jury zal plaatsvinden op 30 november van 18.30 tot en met 19.30 en wordt opgevolgd door de prijsuitreiking. Hierna zal er een moment worden ingelast voor vragen en/of een interview met de laureaten en winnaar.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Daphne Giakoumakis Productiemedewerker communicatie en horeca, Zinnema
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Daphne Giakoumakis Productiemedewerker communicatie en horeca, Zinnema
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel