Brussels Bijou: wedstrijd voor amateurkunstenaars met ambitie

Nieuwe podiumkunstenwedstrijd in Brussel

In onze hoofdstad staat heel wat talent op de planken. Een wedstrijd voor Brusselse podiumkunstenaars is dus welkom. Op initiatief van Brussels minister Pascal Smet en dankzij een vruchtbare samenwerking tussen de VGC, Zinnema, Bozar en BRUZZ wordt dat idee nu realiteit onder de vlag ‘Brussels Bijou’.  

Met deze nieuwe podiumkunstenwedstrijd willen de organisatoren een antwoord bieden op het landjuweel, waarbij amateur theatergezelschappen worden bekroond met een prestigieuze prijs voor hun artistieke producties. Bij Brussels Bijou zijn de vrijetijdsartiesten uit onze hoofdstad aan de beurt: theatermakers, muzikanten, choreografen, dansers, of andere soorten podiumveroveraars worden opgeroepen om hun kans te wagen.   

Uit alle deelnemers, zowel Nederlands- als Franstalig, worden een handvol laureaten verkozen door een jury van vijf professionals. Joke Quaghebeur werkt als directeur van Opendoek. Yassin Mrabtifi is danser en choreograaf bij dansgezelschap Ultima Vez. Jan Wallyn is artistiek coördinator in Zinnema. Michaël De Cock voert het artistiek beleid voor KVS. Marie-Ange Gillis is tv-presentratrice bij BRUZZ en heeft een neus voor cultuur.

De shortlist van laureaten wordt bekendgemaakt op 28 juni 2017. Vervolgens mogen de verkozenen begin december op de planken staan in een van de zalen van Bozar. Op het einde van de rit worden twee prijzen uitgereikt. De winnaar van de Brussels Bijou-prijs ontvangt een trofee, een werkbudget van 2000 euro en een artistieke residentie in Zinnema, hét open talentenhuis in Brussel, om een creatie te maken. De Publieksprijs ter waarde van 1000 euro gaat naar het project met de meeste stemmen van de toeschouwers.

“Brussels Bijou zet de Brusselse vrijetijdskunstenaars in the spotlight,” zegt Pascal Smet. “Deze nieuwe wedstrijd is de ideale manier om de overvloed aan talent in deze stad te valoriseren. Nederlands- Frans of Engelstalig, jong of oud, solo of in gezelschap: Brussel laat zich van zijn beste kant zien. En daar zijn we trots op. De wedstrijd is bovendien de ideale manier om nieuwe Brusselaars te bereiken. Brussels Bijou staat er vandaag dankzij een fijne samenwerking tussen de Brusselse cultuurhuizen Bozar, Zinnema en Bruzz en een uitdagende professionele jury.”

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Dominique Mys Coördinatie communicatie, Zinnema
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Dominique Mys Coördinatie communicatie, Zinnema
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel