Brussels Gewest autovrij op zondag 20 september

Maandag 6 juli 2015 — Op zondag 20 september is het opnieuw autoloze zondag in Brussel. Het hele Brusselse Hoofdstedelijke gewest is dan voor het vijftiende jaar op rij van 9u30 tot 19u autovrij. De 160 km² van het gewest zullen voor een dag ingenomen worden door fietsers, wandelaars, skaters, steppers, en andere actieve weggebruikers. 

In het kader van de Week van de Mobiliteit, die loopt van 16 tot en met 22 september, en de autoloze zondag zullen er heel wat activiteiten plaatsvinden in de hoofdstad. ‘Ik hoop dat er veel mensen zullen komen profiteren van de autoloze straten in Brussel,’ zegt Brussels minister van openbare werken en mobiliteit Pascal Smet. ‘Het is het ideale moment om de straten te heroveren en onze stad op een andere manier dan vanuit de wagen te ontdekken.’

De Lijn en de MIVB rijden die zondag gratis en zorgen ook voor een versterking van de dienstverlening op de enkele metro-, tram- en buslijnen. Op verschillende plaatsen in de stad en ook via het Villo! – systeem zullen mensen fietsen kunnen huren. De NMBS biedt zoals elk jaar een speciale formule aan voor treinritten tijdens de Week van de mobiliteit.  

Wie met de auto naar Brussel komt, kan in Parking C van de Heizel terecht in één van de 11.000 plaatsen (5 euro voor de hele dag) om daarna vlot over te stappen op de metro. Andere overstapparkings langs de rand van het gewest zijn aangegeven vanaf de Ring.

Enkel taxi’s, de hulp- en ordediensten en bestuurders die een doorgangsbewijs hebben bekomen, mogen op zondag 20 september in Brussel de baan op. De snelheid is daarbij beperkt tot 30 kilometer per uur. Het aantal doorgangsbewijzen is beperkt. Alleen personen met een welbepaalde en voldoende gemotiveerde reden kunnen een doorgangsbewijs aanvragen. Wie in Brussel woont, doet dit bij het gemeentebestuur van zijn woonplaats. Mensen van buiten het gewest richten zich tot de gemeente van de plaats van bestemming. Doorgangsbewijzen moeten vóór 11 september aangevraagd worden. 

Het afsluiten en heropenen van de toegangen tot het gewest en de tunnels gebeurt geleidelijk. Er kan dus ook verkeershinder zijn buiten deze uren. Bepaalde wijken kunnen door activiteiten langer afgesloten zijn. Om files en veiligheidsproblemen te voorkomen is het beter om om 19u niet onmiddellijk naar de toegangswegen tot Brussel te rijden. 

Contacteer ons

Lore Vandoorne

Attaché communicatie

Kabinet minister Smet