Brussels Gewest lanceert overkoepelende applicatie voor parkings

Handige app gidst automobilisten naar geschikte parking in Brussel

Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet en parking.brussels, het Brussels parkeeragentschap, lanceren vandaag de mobiele applicatie parking.brussels. Deze app loodst automobilisten naar een geschikte parking via een handige integratie van bestaande routeplanners. De applicatie brengt de publieke parkings van alle parkeeruitbaters in kaart. Bovendien zijn alle gegevens van de applicatie ook beschikbaar als open data, op die manier kunnen ze geïntegreerd worden in andere platformen. 

Gemiddeld 30 procent van de bestuurders in de Brusselse straten zijn vandaag op zoek naar een parkeerplaats. Dit leidt niet alleen tot een tragere doorstroming van het verkeer, maar heeft ook heel wat andere nadelige zijeffecten, zoals frustratie bij andere weggebruikers en onnodige luchtverontreiniging. Een parkeerapplicatie die automobilisten naar geschikte parkings leidt, zal samen met het parkeergeleidingssysteem, dat sinds enkele maanden wordt uitgerold, een oplossing bieden voor de probleem.

“Op dit ogenblik is te veel publieke ruimte in de stad ingenomen door wagens. Een groot deel hiervan zijn wagens die geparkeerd staan langs de kant van de weg of op pleinen en automobilisten op zoek naar een parkeerplaats, terwijl er op hetzelfde ogenblik heel wat parkings onderbenut zijn. Het Brussels Gewest wil hier met het gewestelijk parkeeragentschap verandering in brengen. Automobilisten zullen via gerichte communicatie naar een geschikte, openbare of private, parking worden geleid. Dankzij de vrijgekomen ruimte kunnen we de mobiliteit voor voetgangers, fietsers, openbaar vervoer én auto’s verbeteren. En bovendien verhoogt de kwaliteit van de publieke ruimte voor alle Brusselaars. Na de installatie van de dynamische parkeergeleidingsborden, is de lancering van deze parking app en het openbaar maken van de data een belangrijke volgende stap”, aldus Pascal Smet.

De applicatie zelf heeft heel wat handige functies. Automobilisten krijgen via één druk op de knop een overzicht van de beschikbare parkings in de buurt. Via een integratie met routeplannerapplicaties, zoals Google Maps, Apple Maps en Waze, worden de automobilisten op de snelste en beste manier naar een gekozen parking geleid. Een groot deel van de automobilisten maakt vandaag al gebruik van deze routeplanners. Alle data zijn bovendien publiek, zodat de gegevens ook gebruikt kunnen worden binnen andere platformen.

De applicatie bevat reeds meer dan 24.000 parkeerplaatsen, verspreid over 58 parkings. In de toekomst zullen nog meer parkings in het systeem worden geïntegreerd. Voor een deel van de parkings geeft de applicatie aan of de parking dan wel vrij, bijna vol of vol is. Dit zal in de toekomst verder worden uitgewerkt en gedetailleerd worden.

Gebruikers kunnen hun favoriete parking opslaan of zoeken op adres of locatiedetectie waar zich de dichtstbijzijnde parking bevindt. De app geeft de gebruikers de vrijheid een parkeerplaats op maat te zoeken. De gebruiker kan zelf aangeven over welke faciliteiten de parking moet beschikken, zoals bijvoorbeeld laadpunten voor elektrische voertuigen, fietsenparkings en de nabijheid van openbaar vervoer of een Villo! station. Op dezelfde manier kunnen personen met een beperkte mobiliteit een geschikte parkeerplaats vinden die dicht bij de eindbestemming ligt.

“Het is goed dat openbare parkings nu beter geïntegreerd worden in de parkeergeleiding met de mobiele applicatie.  De app zal gebruikers helpen om de weg naar een gemakkelijke parkeerplaats te vinden. Het is het resultaat van De goede samenwerking tussen de verschillende operatoren”, zegt Dimitri Heirbaut, voorzitter van de Belgische Parkeerfederatie.

Gebruikers kunnen de applicatie vanaf nu downloaden in de App store en de Google Play store.

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.telejalmobileapp
https://itunes.apple.com/us/app/parking-brussels/id1168953260?l=fr&ls=1&mt=8

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel