Brussels Gewest opent economisch bureau in het hart van Kopenhagen

Hub.brussels gaat actief samenwerken met BLOXHUB, een Deens ecosysteem rond duurzame stadsontwikkeling en opent een bureau in het gebouw van BLOXHUB, in het hart van Kopenhagen.

Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Internationale Relaties en Handel, Pascal Smet sloot vandaag een samenwerkingsovereenkomst tussen hub.brussels en BLOXHUB, een groot Deens ecosysteem van bedrijven, onderzoeksinstellingen en organisaties die vanuit verschillende invalshoeken actief zijn rond duurzame stadsontwikkeling. 
Hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning, zal in de hoofdzetel van BLOXHUB ook een eigen kantoor openen. Een Brusselse vertegenwoordiger zal van hieruit Brusselse bedrijven beter wegwijs maken op de Deense markt en Deense investeerders de weg te tonen naar onze hoofdstad. 
Op dit ogenblik nemen verschillende Brusselse bedrijven deel aan een economische missie in Kopenhagen. De missie wordt georganiseerd door technologiefederatie Agoria, hub.brussels en Sirris en wordt geleid door Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Internationale Relaties en Handel, Pascal Smet.

“De kennis van onze bedrijven is het belangrijkste economische kapitaal van Brussel. Onze stad is de ideale voedingsbodem voor startups uit de technologiesector en rond duurzame stadsontwikkeling. We ondersteunen deze bedrijven actief in hun groeiproces, binnen Brussel, maar ook in het buitenland. De opening van een Brussels kantoor in het hart van Kopenhagen, één van de meest vooruitstrevende steden ter wereld op vlak van duurzame stadsontwikkeling en technologie, en de samenwerking die we hier op poten zetten is van groot belang voor de internationale ontwikkeling van onze bedrijven en de internationale ontwikkeling van Brussel, zegt Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw en Internationale Relaties en Handel, Pascal Smet”


Brussel telt het grootste aantal startups van ons land. Goed één derde van de startende bedrijven uit de technologiesector wordt opgericht in het Brussels Gewest. Een drempel waar het ecosysteem de voorbije jaren mee geconfronteerd werd, was dat deze bedrijven het moeilijk hadden om door te groeien.

Uit de data van Agoria en Sirris blijkt bijvoorbeeld dat amper 18% van de Brusselse technologische startups een antenne opent in het buitenland. Volgens de bedrijven zelf is het niet evident om de juiste relaties te leggen in het buitenland en is er vaak een gebrek aan kennis over de internationale markt aanwezig binnen de jonge bedrijven.

Brussels Staatssecretaris Pascal Smet ontwikkelde samen met hub.brussels een internationale strategie die zich specifiek richt op groeimarkten. Op basis daarvan werden locaties in kaart gebracht waar Brussel haar aanwezigheid wil versterken. Zo kan het Brussels Gewest de sectoren die van groot belang zijn binnen het gewest ook internationaal gerichter ondersteunen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk over de technologische en creatieve sector en over bedrijven die actief zijn rond duurzame stadsontwikkeling.

Hub.brussels werk in dit kader ook actief samen met technologiefederatie Agoria om digitale startups te ondersteunen bij hun internationalisatiestrategie via het project scale.brussels. 

“Een succesvolle introductie op het internationale toneel is dé sleutel tot het doorgroeien van startup tot scale-up”, benadrukt René Konings, manager van Agoria Brussel.  

 

BLOXHUB

De keuze van het Brussels Gewest om samen te werken met BLOXHUB is geen toeval. De visie van het ecosysteem toont grote paralellen met de visie die het Brussels Gewest de laatste jaren hanteert op vlak van stedenbouw en internationale relaties.
De baseline van BLOXHUB is “Making our cities sustainable is a complex challenge. We need partnerships to solve it.”
Staatssecretaris Smet deelt de overtuiging dat de grootstedelijke uitdagingen en de klimaatuitdagingen waar we voor staan nieuwe manieren van samenwerking vereisen.

Door samen te werken met BLOXHUB doet het Brussels Gewest meer dan een fysiek kantoor openen in de Deense hoofdstad. Hub.brussels, het Brussels agentschap voor bedrijfsondersteuning, wordt onderdeel van een ecosysteem van bedrijven, onderzoeksinstellingen en organisaties die vanuit verschillende invalshoeken actief zijn rond duurzame stadsontwikkeling. Hub.brussels zal Brusselse bedrijven nog actiever kunnen begeleiden in de Deense landschap en Deense initiatieven de weg te tonen naar onze hoofdstad. 

"Naast het ondersteunen van Brusselse exporteurs zal dit nieuwe kantoor helpen bij het in kaart brengen van lokale bedrijven die relevant zijn voor de economische transitie in Brussel en het stimuleren van partnerschappen tussen innovatieve startups. BLOXHUB is een uitstekende partner om ons op weg te helpen naar een duurzamere stad en economie", aldus Isabelle Grippa, CEO van hub.brussels.

 

 

 

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel