Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft bouwvergunning voor renovatie AB
De band met de buurt en de stad versterken
Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw, maakt bekend dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de bouwvergunning voor de renovatie van de Ancienne Belgique, beter bekend als AB, heeft afgeleverd. Met die renovatiewerken wil de AB onder andere de band met de buurt versterken en de toegankelijkheid van het gebouw verhogen. Er is een beschikbaar budget van ruim vijf miljoen euro, de start van de werken is voorzien in de zomer van 2023.
De culturele instelling AB is sinds haar ontstaan in 1979 een vrij gesloten culturele instelling geweest, letterlijk en figuurlijk, en vooral voor de buurt. Je komt er bij manier van spreken alleen binnen met een ticket en na de concerten word je vriendelijk verzocht om het gebouw te verlaten. Die situatie wil de AB samen met de betrokken partners doorbreken. Om dat te bereiken komt er onder meer een verbouwingsproject in de Steenstraat, een zijstraat van de Anspachlaan waarop de AB ligt. Het is de Vlaamse Gemeenschap, via het departement Cultuur, Jeugd en Media die instaat voor de financiering en opvolging van het bouwproject.
Dit project zal de AB de komende jaren heel wat nieuwe mogelijkheden bieden. Centraal daarbij staan initiatieven die de link met de buurt en de stad versterken. Met het gebouw in de Steenstraat plaatst de AB ontmoetingen voorop. Het heeft de ambitie om van de AB een open huis te maken. Zo krijgt het nieuwe en vergrote ABsalon een nog actievere en meer veelzijdige publieke functie: er zal niet alleen ruimte zijn voor intimistische concerten, maar ook voor muzikale en maatschappelijke reflectie, tentoonstellingen, workshops, buurtvergaderingen ... Het nieuwe café-restaurant bovenin het gebouw moet één van de hotspots voor de buurt worden, met zijn daktuinen en grote terras van waar je een panoramisch zicht over de binnenstad hebt. In het restaurant wil de AB de voortrekkersrol op vlak van ecologisch beleid voelbaar maken. Denk aan lokale producten, korte keten, minder voedselverspilling en vegetarische opties. Ook hier wil de AB de ruimte niet alleen voor culinaire doeleinden inzetten, maar evengoed voor kleinschalige ontmoetingsprojecten. Door de toog van het huidige café op de begane grond te integreren in de concertwerking wil de AB de service naar het publiek verbeteren.
Inzetten op inclusie: toegankelijkheid verhogen
Ook op vlak van toegankelijkheid van de grote zaal worden de nodige verbeteringen aangebracht. Er zal een extra doorgang gecreëerd worden voor toegang tot het eerste balkon in de grote zaal. Dat zorgt ervoor dat je niet door de AB Club moet wandelen, zoals nu het geval is. Deze aanpassingen zullen in nauwe samenwerking met Inter, het Vlaams expertisecentrum toegankelijkheid, gebeuren. Er zal ook een aangepaste lift komen die je zonder begeleiding op alle verdiepingen brengt. Daarnaast zijn er binnen dit ontwerp extra sanitaire voorzieningen voor mindervaliden.
De traphal die alle ruimtes met elkaar verbindt, komt aan de buitenkant van het gebouw maar zal een akoestische behandeling krijgen zodat het geluid niet kan weerkaatsen in de straat. Er is voor gezorgd dat klanten die op het dakterras en in het café-restaurant zitten geen inkijk hebben bij de buren. Daarnaast maakt de AB van de gelegenheid gebruik om de akoestische isolatie van de gemeenschappelijke muur met de aanpalende buren te verbeteren.
Bijkomend heeft de AB het gebouw getoetst aan de GRO Tool van het Facilitair Bedrijf (Vlaamse overheid). Dat is een innovatieve handleiding waarmee men alle aspecten van een groot bouwproject kan beoordelen op vlak van duurzaamheid.
Culturele instelling van de Vlaamse Gemeenschap
De AB (Ancienne Belgique) is een van de grote culturele instellingen van de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse Gemeenschap (Departement Cultuur, Jeugd en Media in samenwerking met Het Facilitair Bedrijf) is dan ook de bouwheer van het project.
Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet: "De renovatie van de legendarisch AB is een prachtig project dat ook onze ambities op vlak van stedenbouw onderstreept. Het wordt een zeer open en toegankelijk gebouw waar iedereen zal kunnen genieten van optredens, van een lekkere hap en van een prachtig uitzicht van op het dakterras. Sinds we de centrale lanen autovrij maakten leeft het centrum van onze stad volledig herop. Cultuurhuizen in de onmiddellijke omgeving van de Beurs zoals de AB, de Beursschouwburg en Cinema Palace spelen hierbij een belangrijke rol."
Vlaamse Minister van Cultuur Jan Jambon over de ambities bij deze renovatie: “Met dit project investeert de Vlaamse Gemeenschap in haar kunstinstellingen, ook in Brussel. Het verbeteren van de toegankelijkheid is één van de speerpunten van deze verbouwing, zodat eenieder die dat wil kan genieten van wat AB te bieden heeft.”
Tom Bonte, algemeen directeur AB: “Onze ambitie om van concertzaal AB een levendig muziekhuis te maken waar op elk moment van de dag wel iets te beleven valt, komt met de verbouwing van de Steenstraat weer een stap dichterbij. Na de renovatie zal er een laagdrempelige creatieve plek ontstaan waar residenties, workshops, (buurt)vergaderingen, kleine concertjes, ... onderdak vinden. Helemaal bovenin zal zich een levendige ontmoetingsplek nestelen met café-restaurant, dakterras en bijhorende moestuinen. Daarmee vergroten we niet enkel het publiekscomfort en de algemene uistraling van AB, maar grijpen we ook de kans om ons in de buurt sterker te verwortelen."
© Ancienne Belgique
Informatie over het project
Bouwheer:
Vlaamse Gemeenschap: Departement Cultuur, Jeugd en Media in samenwerking met Het Facilitair Bedrijf.
Ontwerper:
ICI architectes + JPHA (tijdelijke vereniging)
Bouwkundig ingenieur:
Matriche bvba studiebureau
Bouwtechnieken en EPB adviseur:
Enesta srl
Bureau akoestiek:
ASM Acoustics sprl
Veiligheidscoördinator:
Securisan srl
Aannemer:
Denys NV
Duur van de werf:
527 dagen
Budget:
€ 5.100.000
Damiaan De Jonge
Olivier Van Raemdonck
Mattijs Deraedt