Brusselse Open Monumentendagen 2020 gaan door mits reorganisatie

Thema van de Brusselse Open Monumentendagen: kleur

Ondanks de huidige gezondheidssituatie slaan overheden en verenigingen de handen in elkaar om een kleurrijk, aantrekkelijk en origineel programma samen te stellen zodat de Brusselse Open Monumentendagen in september in alle veiligheid kunnen plaatsvinden.

“De organisatie van de Open Monumentendagen 2020 is verzekerd. Ik wil de organisatie en adminsitratie bedanken voor deze krachttoer. We geven hiermee een sterk signaal aan alle erfgoedliefhebbers. Ik wil bezoekers inlichten: dit jaar moet elk bezoek gereserveerd worden. Reserveren kan vanaf 4 september zodat iedereen tijd heeft om een bezoek te plannen en een programma samen te stellen. Het is de voorwaarde om de Open Monumentendagen veilig te laten plaatsvinden tijdens deze gezondheidscrisis", zegt Pascal Smet, Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed.

Om de organisatie te verzekeren, zullen dit jaar alle bezoeken vooraf moeten worden geboekt. Dat vereist een grote aanpassing van de organisatoren en de bezoekers.

Naast de 93 te bezoeken plaatsen, waarvan sommige zelden toegankelijk zijn, worden in het hele Gewest bijna 100 activiteiten georganiseerd. Wandelingen of fietstochten, rally's, bustochten, tentoonstellingen, activiteiten voor gezinnen, ... nemen het publiek mee om de kleuren van de stad te (her)ontdekken.

In de afgelopen jaren zijn de Open Monumentendagen voor duizenden bezoekers uitgegroeid tot het niet te missen evenement bij de start van het nieuwe schooljaar. Een weekend lang kunnen Brusselaar, Vlamingen, Walen en bezoekers uit het buitenland onze stad op een andere manier herontdekken, om minder bekende plaatsen te waarderen, om bouwstijlen te ontdekken of om plaatsen te bezoeken die vaak moeilijk toegankelijk zijn.

Dit jaar vinden de Open Monumentendagen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest plaats op 19 en 20 september met als thema "kleur".

Kleur is overal te vinden in het Brusselse erfgoed en in de stad, in woningen en kantoren, maar ook in stedelijke voorzieningen en vervoersinfrastructuren. Of het nu gaat om interieurs (inclusief meubilair), op gevels of in de openbare ruimte, kleur verfraait onze dagelijkse omgeving.

De Open Monumentendagen 2020 zijn dus een gelegenheid om bepaalde interieurs te (her)ontdekken, om de gebruikte technieken en texturen (mozaïeken, sgraffito, tegels, behang, muurfresco's, glas in lood, marmer, ...) te belichten of om enkele zeer kleurrijke museumcollecties te ontdekken.

De tweetalige brochure met alle details van het programma is vanaf 24 augustus verkrijgbaar bij het onthaal van urban.brussels, in de Sint-Gorikshallen, bij het BIP of op aanvraag (jdp-omd@urban.brussels). Vanaf dezelfde datum zal ook een drietalige versie beschikbaar zijn op de website van de Brusselse Open Monumentendagen. Reserveren voor een bezoek is mogelijk vanaf 4 september.

Zoals elk jaar is het publiek dat advies wenst bij het samenstellen van een programma het hele weekend welkom in de Sint-Gorikshallen, waar het de vele gewestelijke publicaties kan verkrijgen en onder andere de tentoonstelling "Louis & moi. Tenaerts, architect" kan bezoeken of de International Photographic Experience of Monuments 2020.

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel