Brusselse jongeren pimpen hun bib

Pascal Smet reikt prijzen uit voor bib van de toekomst

Zaterdag 29 augustus 2015 — Zes winnaars vallen in de prijzen met hun idee over hoe de bib van de toekomst eruit moet zien. De wedstrijd #pimpjebib kadert in Sm@rtbib, een initiatief van het Streekgericht bibliotheekbeleid, dat de erkende Nederlandstalige openbare bibliotheken van het Brusselse gewest ondersteunt. VGC-collegelid Pascal smet reikte de prijzen uit tijdens het Brussels Creative Forum. Drie individuele winnaars worden beloond met een tablet. De groepswinnaars krijgen een workshop van Mediaraven in hun bibliotheek. 

In het najaar 2014 lanceerde het Streekgericht bibliotheekbeleid een jongerenwedstrijd #pimpjebib in de Brusselse scholen en voor jongeren in hun vrije tijd. De wedstrijd richt zich op jongeren van twee leeftijdsgroepen: 10 – 14 jarigen en 14 – 16 jarigen. De jongeren namen individueel of in groep deel. Bedoeling van de wedstrijd is dat jongeren hun idee in de vorm van een foto of video op de sociale media delen met de hashtag van de wedstrijd.

‘#pimpjebib daagt jonge Brusselaars uit om na te denken over de toekomst van hun bib. De bibliotheek van morgen biedt niet langer enkel een collectie aan, het is een gemeenschapscentrum en een plek voor de digitale toekomst. Met deze wedstrijd willen we de weg van 21e eeuw inslaan - de Brusselse bibliotheken als mediawijze huizen’, zegt Pascal Smet.

In totaal namen 168 jongeren deel aan de wedstrijd. Van de 70 inzendingen vielen 6 winnaars in de prijzen. De winnende inzendingen kan je bekijken op de nieuwe pinterestpagina van #pimpjebib. De bibliotheek van Koekelberg, Sint-Gillis en Sint-Lambrechts-Woluwe winnen in de categorie groepsinzendingen. Zij krijgen een workshop van Mediaraven in hun bibliotheek. Alle jongeren die hebben deelgenomen krijgen een Oscardiploma, een mediawijze privacy-poster en een pakketje van 5 postkaarten met een afdruk van de winnende beelden.