Bye Reyers, be Brussels

Woensdag 1 juli 2015 — In de week van 13 juli beginnen de voorbereidende werken voor de afbraak van het Reyersviaduct. Op 3 augustus wordt gestart met de eigenlijke werken aan het viaduct: vanaf dan wordt het asbest verwijderd. “Een autoviaduct maakt plaats voor een groene stadsboulevard”, zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet. “Voor mij symboliseert dat het einde van het tijdperk waarin de auto op de eerste plaats kwam. Deze regering wil de stad teruggeven aan haar inwoners en bezoekers. Dat vieren we op 12 juli met een feest voor de buurtbewoners van Reyers en alle Brusselaars.”

Op 3 augustus begint een gespecialiseerd bedrijf met de verwijdering van het asbest van het Reyersviaduct. De werken ter voorbereiding van die ingreep zullen starten in de week van 13 juli. Waar aanvankelijk gerekend werd op 100 dagen voor de asbestverwijdering, zullen deze werken in normale omstandigheden op vijftig dagen gedaan kunnen worden.

Na de asbestverwijdering kan uiterlijk begin oktober gestart worden met de eigenlijke afbraakwerken. Eerst zal het dak van het viaduct worden weggehaald, waarna het Diamantkruispunt al deze herfst opnieuw open kan gaan voor het verkeer. Parallel beginnen de afbraakwerken van de hellingen van het viaduct en de werken voor de tijdelijke herinrichting van de Reyerslaan. Als alles volgens plan verloopt kan de afbraak in mei volgend jaar afgerond zijn. De Reyerslaan krijgt tegen dan een voorlopige heraanleg, in afwachting van een definitieve herinrichting in het kader van de geplande vernieuwing van het Meiserplein, de aanleg van de Parkway E40 en de ontwikkeling van de Mediapool Reyers.

Voor minister van Mobiliteit Pascal Smet gaat het hier om veel meer dan de afbraak van een viaduct. “Het viaduct is een relict uit de tijd waarin stadsplanners de auto vrije baan gaven. Die tijd is voorbij. Wij willen de stad teruggeven aan de mensen en van de Reyerslaan een aangename, leefbare stadsboulevard maken.”

Om het begin in te luiden van dit nieuwe stadsproject nodigt het Brussels Gewest alle buurtbewoners én andere Brusselaars uit op een feest naar aanleiding van de start van de afbraakwerken. Op zondag 12 juli wordt het braakliggend terrein aan de hoek van de Kolonel Bourgstraat en de Auguste Reyerslaan van 14u tot middernacht omgetoverd tot een feestplek. De namiddag wordt familievriendelijk ingevuld, met kinderanimatie en een springkasteel, terwijl buurtbewoners zich via een tentoonstelling en een infostand ook zullen kunnen informeren over het verloop van de werken aan het viaduct en de ambitieuze toekomstprojecten voor hun buurt. ’s Avonds wordt een dj-set voorzien door Fady One, bekend van PiKniK ElektroniK.

De bewoners van de omgeving van het Reyersviaduct krijgen deze week een uitnodiging voor het feest in de bus, maar via andere kanalen zullen ook alle andere Brusselaars worden uitgenodigd voor het feest. In de tweede helft van juli wordt in de buurt ook een informatiefolder over het verloop van de werken verspreid.    

Bye Reyers, be Brussels

Contacteer ons

Lore Vandoorne

Attaché Communicatie

Kabinet minister Pascal Smet