Skip to Content
CoNnect Brussel: buddyproject met en voor Brusselaars

CoNnect Brussel: buddyproject met en voor Brusselaars

Bruggen tussen nieuwe en minder nieuwe Brusselaars

CoNnect Brussel is een buddyproject met en voor Brusselaars. Nieuwkomers worden in contact gebracht met Brusselaars. Samen ontdekken ze Brussel en het Nederlandstalig aanbod in onze stad op vlak van vrije tijd, vrijwilligerswerk etc. De deelnemers nemen een engagement op en leren elkaars perspectief en leven in Brussel beter kennen. Zo bouwen ze samen aan een open en warme stad voor iedereen.

VGC-collegelid Pascal Smet: “Brussel is een grootstad met een open kijk op de wereld, waar elke dag mensen aankomen om een nieuw leven op te bouwen. Ongeveer 3.000 mensen schrijven zich jaarlijks in voor een Nederlandstalig inburgeringstraject. Naast het volgen van de cursussen maatschappelijke oriëntatie en taal is het belangrijk dat deze nieuwe Brusselaars een sociaal netwerk kunnen opbouwen en hun weg kunnen vinden in het rijke maar soms complexe aanbod. Ik geloof sterk in dit project. Brussel heeft zeker nu nood aan solidariteit en ontmoeting, over grenzen heen.”

“De uitrol van de buddyprojecten is één van de belangrijke pijlers van het vernieuwde inburgeringsbeleid in Vlaanderen. Een sociaal netwerk voor nieuwkomers om sneller wegwijs te geraken in onze samenleving en het Nederlands mee te oefenen. We starten met verschillende proeftuinen en ik ben blij dat de VGC hier mee haar schouders wil onder zetten,” zegt Vlaams minister van Samenleven Bart Somers.

Wees Brusselaar, word buddy

Bülent en Emine Özeler, zelf 2,5 jaar geleden gemigreerd naar België, weten dat het niet evident is om je weg te vinden als nieuwkomer. Ze vinden het belangrijk dat nieuwe Brusselaars een beroep doen op CoNnect Brussel. “Dit project kan helpen om nieuwkomers nog beter te onthalen. Een buddy maakt het makkelijker om de eerste stappen te zetten en zo ook andere Brusselaars te leren kennen. Ook samen Nederlands oefenen is interessant. Ervaringen uitwisselen en elkaars leven en cultuur beter leren kennen… zo kunnen we mooie vriendschappen opbouwen.”

Pieter Van Leemputten wil graag buddy worden: “Ik wil me graag in mijn vrije tijd inzetten voor CoNnect Brussel. Het is fijn om aan mensen die de stad nog niet helemaal begrijpen, goede tips te kunnen geven over hoe Brussel werkt. Het is ook interessant om te leren hoe zij naar onze stad kijken. Ik weet hoe het is om als enige in een nieuwe stad te gaan wonen; het is gewoon handig als iemand je helpt bij het zoeken van je weg. Ik ben 2 jaar geleden vader geworden en het lijkt me fijn om met een gezin dat nieuw is in België en Brussel samen leuke activiteiten te doen.”

Het project in de praktijk

CoNnect Brussel zet in op een doordachte matching. Tijdens een intakegesprek wordt gepeild naar de noden en interesses van de deelnemers. Daarna worden mensen met elkaar in contact gebracht. Bedoeling is dat ze elkaar minstens 2 keer per maand ontmoeten en samen hun activiteiten kiezen. De VGC zorgt voor kwaliteitsvolle begeleiding doorheen het traject en gezamenlijke groepsactiviteiten. Hoe meer deelnemers, hoe fijner!

CoNnect Brussel is een project van de VGC en FMDO vzw. Het wordt gesteund door het Europees Fonds voor Asiel en Migratie en kadert binnen het beleid van de Vlaamse overheid om nieuwkomers meer mogelijkheden aan te bieden tot sociale participatie. Er wordt samengewerkt met bon - Agentschap Integratie en Inburgering, Huis van het Nederlands Brussel, Kenniscentrum Welzijn, Wonen, Zorg – Steunpunt Vrijwilligerswerk, Duo for A Job, Odisee en tal van andere organisaties uit het Nederlandstalig netwerk in Brussel.

Contacteer ons
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Damiaan De Jonge Woordvoerder, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel