Vanderkindereplein en Churchill-rotonde worden heraangelegd

Consensus tussen gewest en gemeente

Vrijdag 13 maart 2015 — Na het openbaar onderzoek en het advies van de overlegcommissie hebben het Brussels Gewest en de gemeente Ukkel een akkoord bereikt over de heraanleg van het Vanderkindereplein en de Churchill-rotonde. 'De MIVB moet deze zomer sowieso de tramsporen op het Vanderkindereplein vervangen. We willen van dit moment gebruik maken om meteen ook het volledige plein te vernieuwen', zegt Brussels minister van mobiliteit en openbare werken Pascal Smet. 'Door de ingreep in de publieke ruimte zullen het plein en de rotonde overzichtelijker, veiliger en gebruiksvriendelijker worden.' 

Het Vanderkindereplein is op dit moment niet overzichtelijk genoeg en de bewegingen op het plein verlopen soms chaotisch door de tramhalte die in het midden staat. Het kruispunt wordt daarom heraangelegd: er komt een ovale rotonde en de verkeerslichten verdwijnen. De veiligheid van de weggebruikers, en vooral die van de voetgangers en fietsers, gaat erop vooruit. De capaciteit van het kruispunt verandert niet.  

Om het verkeer vlot te laten verlopen wordt de tramhalte van lijn 92 richting stadscentrum op de Brugmannlaan verplaatst in de richting van de halte Ma Campagne. Op die manier wordt het Vanderkinderekruispunt ontlast. ‘De handelaars en de gemeente hebben er specifiek op aangedrongen om een vlotte doorsteek op het kruispunt van en naar de Vanderkinderestraat te behouden. We geven gehoor aan hun vraag,’ zegt Brussels minister Pascal Smet. ‘Dit voorstel zal in de praktijk getest worden na afloop van de werkzaamheden. Als de veiligheid of de doorstroming van het verkeer in het gedrang komt, zal de test geëvalueerd worden.’

Deze zomer zal de MIVB de tramsporen op het Vanderekindereplein vervangen en geluidsarmer maken. Na afloop van die werken zal Brussel Mobiliteit het plein herinrichten. Begin 2016 moeten de werken aan het plein afgerond zijn.

Na afloop van de werken aan de eindhalte Albert zal ook de Churchill-rotonde worden heringericht. De parkeerruimte blijft behouden maar wordt verplaatst om een fiets- en wandelzone aan te leggen. Er zullen bomen geplant worden en er komen beveiligde oversteekplaatsen voor voetgangers. ‘Dit wordt een echt fietskruispunt dat verschillende gewestelijke fietsroutes met elkaar verbindt. De openbare ruimte op en rondom het rondpunt zal er veel beter uitzien’, aldus Smet.

In afwachting van de grotere werken zal Brussel Mobiliteit binnenkort enkele voorlopige ingrepen doen om de oversteek voor voetgangers van en naar de MIVB-eindhalte veiliger te laten verlopen.

‘Ik dank de gemeente Ukkel voor de vlotte en constructieve samenwerking’, zegt Smet. 'Samen zijn we erin geslaagd een oplossing uit te tekenen die het comfort voor alle weggebruikers verbetert, zonder iemand achter te stellen. Voor de buurtbewoners zal de heraanleg resulteren in een aangenamere en veiligere wijk’.

Ook de Ukkelse burgemeester Armand De Decker is tevreden. ‘De heraanleg zal het Vanderkindereplein meer uitstraling geven en aantrekkelijker maken, zonder toegevingen te doen op het gebied van mobiliteit.’

Vanderkindereplein (copyright Brussel Mobiliteit)
Churchill-rotonde (copyright Brussel Mobiliteit)

Contacteer ons

Lore Vandoorne

Attaché communicatie

Kabinet Minister Pascal Smet