De Boekenbende aan Huis blaast twintig kaarsjes uit

Voorstelling publicatie en feest op 12 mei om 17u30 in GC De Kriekelaar

Het Brussels bibliothekeninitiatief De Boekenbende aan Huis brengt al twintig jaar kinderen, voorlezers én verhalen samen. Dit initiatief zorgt ervoor dat kinderen in leesarme gezinnen een duwtje in de rug krijgen bij het leren lezen. De Boekenbende aan Huis viert zijn verjaardag uitgebreid met een publicatie én een feest op 12 mei in GC De Kriekelaar.

De Boekenbende aan Huis is een initiatief van de Nederlandstalige bibliotheek in Schaarbeek en het Maria Boodschapinstituut in Stad-Brussel, met de steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De eerste editie vond plaats in 1996 ontstond en inspireerde vele voorlezen-aan-huis-initiatieven in Vlaanderen.

“Met de Boekenbende aan Huis willen we ouders en hun kinderen op een speelse, positieve manier laten kennismaken met lezen en voorlezen. Door de drempel tot lezen voor kinderen en gezinnen te verlagen, zetten we de deuren naar onze Brusselse bibliotheken open", zegt Brussels minister Pascal Smet, die bevoegd is voor cultuur in de VGC.

De aanpak van de Boekenbende aan Huis is een schot in de roos: zowel kinderen, ouders, voorlezers en leerkrachten plukken de vruchten van dit voorleesinitiatief. De bekroning van twintig jaar leesplezier, inspiratie en inzet wordt feestelijk gevierd op 12 mei in GC De Kriekelaar én een Boekenbende aan Huis-publicatie. Het boek blikt terug op twintig jaar voorlezen en bundelt getuigenissen en leeservaringen. De publicatie wordt verdeeld onder de bibliotheken, deelnemers en partnerorganisaties.

Andere Brusselse bibliotheken, zoals Laken, Sint-Jans-Molenbeek, Anderlecht en Jette, en scholen sloten zich snel aan bij het initiatief. Ook buiten Brussel inspireerde de Boekenbende aan Huis voorleesinitiatieven. Vanaf 2004 coördineert en stuurt de dienst Streekgericht Bibliotheekbeleid Brussel van de VGC, dit Brusselse voorleesinitiatief. Ook verschillende hogeschoolopleidingen sloten zich aan bij het voorleesproject. Door de groeiende vraag en interesse was er nood aan een structurele, overkoepelende ondersteuning en coördinatie. Zo is de Boekenbende aan Huis nu ook een onderdeel van de Leeslijn, een leesinitiatief gericht op leesplezier en het concept dat bibliotheken meegroeien met de kinderen.

Praktische info:

  • Wanneer: vrijdag 12 mei om 17u30 uur
  • Waar: GC De Kriekelaar 
Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel