De Rinck in Anderlecht opent feestelijk de deuren

Ruimte voor ontmoeting en cultuur in uitdagende architectuur

Vandaag opende het gloednieuw gemeenschapscentrum De Rinck op het Dapperheidsplein in hartje Anderlecht feestelijk de deuren voor het grote publiek. Na de speeches en receptie stonden activiteiten en animatie in het hele gebouw op het programma. Kinderworkshops, repaircafé, dancebattle, … De hele namiddag leefde jong en oud zich uit. Vanavond is er een gezamenlijk etentje en wijdt De Rinck de grote polyvalente zaal akoestisch in met concerten en dj’s tot 2 uur ‘s nachts.

“Met het nieuwe De Rinck creëren we letterlijk plaats voor cultuur en ontmoeting in Brussel. We investeerden meer dan 9 miljoen euro in een toegankelijk gemeenschapscentrum voor alle Anderlechtenaren. Resultaat is een mooi gebouw dat het Dapperheidsplein nieuw leven in blaast en dat het beschermde erfgoed opwaardeert,” zegt Pascal Smet.

“We willen tonen wat de Rinck de voorbije jaren gedaan heeft, en wat er in de toekomst allemaal mogelijk is”, zegt centrumverantwoordelijke Mark Dubois. “Onze partners zijn daarbij ontzettend belangrijk. We betrekken hen zoveel mogelijk.”

3 volumes rond centrale as

Het concept van THV Lava/IRS/Util creëerde een laagdrempelig gemeenschapscentrum met één hoofdtoegang op het Dapperheidsplein. Geen doolhof en verschillende toegangen meer zoals vroeger. Het oude centrum werd gesloopt, behalve het beschermde hoekpand en de gevel op het Dapperheidsplein.  

Vanaf de ingang op het Dapperheidsplein vertrekt een transparant beglaasde circulatie-as, die ook dient als onthaal, foyer, ontmoetings- en tentoonstellingsruimte. Langs die as zijn drie compacte nieuwbouwvolumes geschakeld. In het eerste volume aan het Dapperheidsplein bevinden zich het onthaal en de administratie van het gemeenschapscentrum. Het centrale volume huisvest een grote polyvalente zaal (177m²) met goed uitgeruste keuken, les- en vergaderlokalen, een danszaal en twee dakterrassen. Het laatste volume biedt onderdak aan de crea- en klusjesruimte en aan de conciërgewoning.

De VGC vroeg twee kunstenaars aan de slag te gaan in het nieuwe gebouw. Zowel Lotte Van den Audenaeren en Pieter Vermeersch gebruiken de centrale binnenstraat als canvas. De lichtprojectie van Van den Audenaeren laat passanten reflecteren over de stad. Vermeersch creëerde een fascinerende muurschildering. 

Het café van De Rinck met een groot zonneterras opent deze zomer de deuren.

Deze legislatuur werd een derde van de gemeenschapscentra grondig vernieuwd, met een volledige nieuwbouw voor De Rinck, Lendrik, Het Huys, Den Dam en nieuwe zalen voor De Kriekelaar en de Platoo. 11 mei opent het vernieuwde De Zeyp. De volgende weken beginnen de grondige verbouwingen aan zowel de Vaartkapoen als Elzenhof. Tegelijk werd het budget voor onderhoud en toegankelijkheid van de centra opgetrokken naar 1 miljoen euro per jaar. 

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel