Doe je boodschappen met de fiets in Jette

Actie naar aanleiding van werkzaamheden op het Spiegelplein

Woensdag 13 juli 2016 — Naar aanleiding van de werken op het Spiegelplein, organiseert het Brussels Gewest in samenwerking met de gemeente Jette en Atrium, een test om mensen tijdens de werken aan te moedigen om hun boodschappen te doen met de fiets. Ze krijgen bij de deelnemende handelaars een stempel en maken kans op fietsprijzen.

‘Bij grote en lange werven is het belangrijk alternatieve vervoersmiddelen in de kijker te zetten. Dankzij een goede samenwerking met de dienst Handel en de mobiliteitsdienst van de gemeente, kunnen we deze fietsactie testen in Jette,’ zegt Pascal Smet. ‘De werken aan tram 9 en de parking onder het Spiegelplein raken een handelswijk in haar kern. De handelaars blijven bereikbaar, maar toch willen we mensen aanmoedigen zoveel mogelijk met de fiets hun boodschappen te doen.’

Hoe werkt het?

Een boodschap met de fiets levert een stempel op de spaarkaart op. Deelnemende handelaars zijn te herkennen aan de affiche van de actie. Een volle spaarkaart mag gepost worden in de brievenbus van het werflokaal op het Spiegelplein. Elke vrijdag wordt er een kleine prijs verloot onder de volle spaarkaarten (gids met fietstochten of fietsherstelset). De laatste vrijdag van de maand wordt een grotere prijs verloot (fietsslot of fietstas). De actie loopt van 11 juli tot 28 oktober.

Deze test wordt georganiseerd dankzij een goede samenwerking tussen het Brussels Gewest, de gemeente Jette en Atrium. De actie in Jette is een proefproject. Lokale afdelingen van de fietsverenigingen Gracq en Fietsersbond en de handelaars op het Spiegelplein en omgeving werden betrokken. Na afloop volgt een analyse en wordt bekeken wat anders en beter kan voor toekomstige werven.