Dumonplein binnenkort voetgangerszone

Burgers betrokken bij voorontwerp van het plein

Donderdag 25 juni 2015 — Brussels minister van openbare werken Pascal Smet, de Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoit Cerexhe en de Schepen van openbare werken Damien De Keyser hebben gisteravond overlegd met handelaars en bewoners over de heraanleg van het Dumonplein. Doel is om hen van bij het begin bij de heraanleg te betrekken zodat hun opmerkingen en aanbevelingen kunnen verwerkt worden in de realisatie van het project.

Vandaag heeft het Dumonplein meer het trieste aanzicht van een parking dan van een plein en is er een schrijnend gebrek aan sociale interactie en gezelligheid. Dit zal veranderen, het plein wordt één grote voetgangerszone met ruimte voor groen en zitbanken, een nieuw glazen paviljoen, een ambachtelijk ijssalon en een publiek toilet. Rond het plein komen naast het rijvak voor de wagens en de trambedding een vrijliggend fietspad en bredere voetpaden met een bomenrij. Voor de Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe is de heraanleg van het Dumonplein een van de prioritaire projecten van de nieuwe meerderheid. 

Elf architectenbureaus reageerden op de ontwerpwedstrijd van de gemeente die in 2013 werd gelanceerd. Maar liefst 1500 buurtbewoners hebben hun opmerkingen of suggesties op deze voorstellen geformuleerd. Op basis hiervan werd het bureau Artengineering aangeduid voor de opdracht. Zij stelden gisterenavond in bijzijn van de minister, burgemeester en schepen hun voorontwerp voor aan de buurtbewoners en handelaars. 

Er vonden gisterenavond drie workshops plaats met de buurtbewoners en handelaars over mobiliteit, straatmeubilair en sfeer. De ideeën en opmerkingen gingen over het verhogen van de verkeersveiligheid door het voorzien van een zichtbare scheiding tussen trambeddingen, fietspaden en voetpaden, losplaatsen voor vrachtwagens met leveringen voor de winkels in de buurt, tot een gemakkelijke toegang van de omwonenden tot een parking. Artengineering gaat met de aanbevelingen aan de slag en komt in september terug met een nieuw voorstel. Na een nieuwe participatieronde met de buurtbewoners en handelaars zal dit voorstel dan uitmonden in een definitief plan dat ingediend zal worden met de officiële aanvraag van de bouwvergunning.  

'De Brusselse regering wil de levenskwaliteit van de Brusselaars verbeteren op alle vlakken en overal in het Gewest. Projecten zoals de heraanleg van de Ninoofsepoort, het Schumanplein, het Rogierplein en het Dumonplein tonen dat het Gewest in alle wijken actief wil zijn en niet enkel in de vijfhoek,' zegt minister Pascal Smet. 'De stad moet een ontmoetingsplek zijn. Dat kan door gezellige pleinen aan te leggen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het Dumonplein zal door de heraanleg het karakter van een buurtplein krijgen en de omliggende handelszone doen heropleven'.