EATcafé: nieuwe ontmoetingsplek in Laken

Zondag 29 november 2015 — De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en EAT vzw, sociale economie-organisatie en uitbater van Elan (Schaarbeek), ABC in het Huis van het Nederlands (Brussel-stad) en Taverne Ter Linden in gemeenschapscentrum Essegem (Jette), gaan een nieuw partnerschap aan voor de uitbating van het café van gemeenschapscentrum Nekkersdal in Laken.

De ministers Pascal Smet en Guy Vanhengel, de bevoegde collegeleden van de VGC, beslisten om 34.000 euro te investeren in het nieuwe EATcafé. Door de nieuwe samenwerking en de financiële injectie krijgt het café in gemeenschapscentrum Nekkersdal een nieuw leven als satelliet van Taverne Ter Linden in het Jetse gemeenschapscentrum Essegem. Taverne Ter Linden heropende in september na grondige verbouwingen. De VGC investeerde er in de inrichting en in een moderne opleidingskeuken. Deze opleidingskeuken gaat nu meer renderen doordat de catering voor het nieuwe EATcafé van daaruit zal gebeuren.

Met de opening van het EATcafé zet de VGC een nieuwe stap om opleidings- en werkervaringsplaatsen te creëren voor Brusselaars die moeilijk de weg naar werk vinden. Binnen de gemeenschapscentra wordt, waar mogelijk, ingezet op duurzame uitbating van cafetaria’s en samenwerking met sociale economiepartners. In Nekkersdal creëert EATcafé met een zeer beperkte investering vijf nieuwe tewerkstellingsplaatsen. 

Minister Pascal Smet: “Ik ben tevreden dat er in Brussel samenwerking mogelijk is tussen Vlaamse Gemeenschapscentra en sociale economieprojecten. Met de uitbreiding van EAT vzw naar het GC Nekkersdal ontwikkelt zich een nieuwe ontmoetingsplek voor de Lakenaars. Er worden kansen gecreëerd voor Brusselse werklozen en de doorstroming naar de arbeidsmarkt vergroot. Hopelijk is dit boeiende initiatief een voorbeeld voor de andere gemeenschapscentra.”

Minister Guy Vanhengel: “Dankzij projecten zoals het EATcafé wil de VGC jonge mensen, op zoek naar een job, een duwtje in de rug geven. De medewerkers krijgen een opleiding en doen in het café werkervaring op. Die moet hen klaarstomen voor een job in de reguliere horecasector. Goed opgeleide en meertalige mensen zijn immers zeer gegeerd in de Brusselse horeca. Daarnaast zal ook iedereen die Laken een beetje kent het EATcafé toejuichen. Gezellige plekken waar je mensen kan ontmoeten, zijn een pluspunt voor de buurt en de bewoners.”

Laken is de laatste jaren in beweging: de investeringen in het park van Thurn & Taxis, de opening van de Europese School, de investeringen door CityDev, de opeenvolgende wijkcontracten van de Stad Brussel en de heraanleg van de Heizelvlakte gecombineerd met relatief betaalbare huizenprijzen zorgen ervoor dat Laken een aantrekkelijke plek wordt voor jonge gezinnen. Gemeenschapscentrum Nekkersdal, met daaraan verbonden een IBO, het consultatiebureau De Weeg, de bibliotheek annex spelotheek, de vele activiteiten voor en door kinderen, en nu het nieuwe EATcafé, maken het een gedroomde plek voor gezinnen om hun vrije tijd op een aangename manier door te brengen.