Eerste 100% elektrische buslijn van het land in Brussel

Citybuslijn 33 is de eerste van zes nieuwe buslijnen in Brussel. De lijn verbindt de bovenstad aan Louiza met de Dansaertwijk in de benedenstad.

In april 2016 gaf Brussels Minister voor Mobiliteit Pascal Smet met steun van de Brusselse Regering opdracht aan de MIVB om met een elektrische citybuslijn de voetgangerszone in het centrum van Brussel te ontsluiten. Twee jaar later is het zover: vanaf vandaag rijdt een nieuwe buslijn door het hypercentrum van de stad. Lijn 33 is de eerste van zes nieuwe buslijnen en vormt een rechtstreekse verbinding tussen de boven- en de benedenstad.

“Van bij aanvang van deze legislatuur was het uitbreiden en vergroenen van het openbaar vervoersaanbod de topprioriteit. Zoals beloofd rijden vanaf vandaag de eerste elektrische bussen op het MIVB-net. Dit is een belangrijke eerste stap naar een volledige elektrische vloot tegen 2030,” zegt Pascal Smet. “Zeven elektrische citybussen verbinden de Dansaertwijk met de Zavel en Louiza. Met deze nieuwe lijn verbeteren we de levens- en luchtkwaliteit op plaatsen waar veel Brusselaars wonen, werken en shoppen. De citybus zal bovendien een extra impuls geven aan belangrijke buurten zoals de nieuwe voetganderszone en de commerciële zone tussen Louiza en Naamsepoort, die in de nabije toekomst een volledige metamorfose ondergaat."

De nieuwe lijn is 6 kilometer lang en heeft 13 haltes in het centrum van Brussel: Dansaert, Sint-Goriks, Beurs, Anneessens, Manneken-Pis, Grote Markt, Bibliotheek, Grote Zavel, Kleine Zavel, Koning, Naamsepoort, Louiza en Poelaert. De bus heeft een frequentie van 20 minuten. De volledige rit van begin- tot eindhalte duurt afhankelijk van het verkeer tussen 12 en 20 minuten. De lijn wordt vanaf vandaag uitgebaat tussen 10 en 19 uur, in juli wanneer er bijkomende elektrische bussen geleverd worden breidt het uurrooster uit van 7h30 tot 23u30.  Passagiers zullen lijn 33 kunnen gebruiken tegen hetzelfde tarief als de andere lijnen van de MIVB.

Begin van een volledig elektrisch tijdperk

Lijn 33 is een belangrijke eerste stap naar een volledige elektrische vloot van het Brusselse openbaar vervoer tegen 2030. Het is de eerste buslijn waarop uitsluitend 100 procent elektrische bussen zullen rijden. Ze worden citybussen genoemd en zijn iets kleiner dan traditionele standaardbussen, waardoor ze gemakkelijk kunnen rijden in de smalle straatjes van het stadscentrum. In de bus is plaats voor 42 reizigers.

Deze zeven citybussen zijn uitgerust met overnight charging technologie. Dat betekent dat het herladen van de batterijen in de stelplaats gebeurt. De zeven laadpalen staan in de stelplaats Jacques Brel. Ze worden gevoed door het elektriciteitsnet van de metro en kunnen een stroomsterkte van 80 kW leveren om de batterijen van de citybussen op te laden. De autonomie van de batterijen bedraagt 8 uur.

"De komst van deze Citybus, met passagiers, op ons netwerk markeert het begin van de overgang van de MIVB busvloot naar 100% elektrisch. In de zomer komen er standaard elektrische bussen op het MIVB-netwerk en volgend jaar wordt de eerste gelede elektrische lijn in gebruik genomen, de komst van hybride bussen eind 2018 niet meegerekend. Een pluspunt voor mobiliteit en levenskwaliteit in Brussel", zegt CEO van de MIVB Brieuc de Meeûs.

"Bij  Stad Brussel zijn we ons bewust van het belang van de strijd voor een betere luchtkwaliteit. Daarom zijn we blij met deze primeur voor België dankzij een goede samenwerking tussen de Stad en het Gewest,” aldus burgemeester van de Stad Brussel, Philippe Close.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel