Eerste Brusselse “Archiweek”

urban.brussel en staatssecretaris Pascal Smet organiseren de eerste Brusselse Dagen van de Architectuur.

Van vrijdag 18 tot dinsdag 22 oktober kunnen Brusselaars onderduiken in de wondere wereld van de hedendaagse Brusselse architectuur. 
urban.brussels en Staatssecretaris Smet organiseren de Archiweek om het nieuwe architecturale ecosysteem van Brussel in de kijker te zetten en bekend te maken bij het grote publiek.

“Brussel heeft ambitie, Brussel heeft goesting en Brussel heeft potentieel. Potentieel om uit te groeien tot een wereldspeler op vlak van architectuur. Onze stad herbergt veel goede architectenbureaus en samen met hen gaan we Brussel de komende jaren een echte smoel geven. Voortaan zetten we het Brusselse architectuurlandschap elk jaar enkele dagen in de schijnwerper tijdens de ArchiWeek. Het programma van onze eerste editie is alvast veelbelovend, met activiteiten voor zowel professionals als het grote publiek,” Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Urbanisme.

 

"Architectuur is een culturele drager, een getuige van de tijd en een vorm van universele expressie. De missie en ambitie van urban.brussels is om de architectuur de plaats te geven die haar toekomt. Dat doen we bijvoorbeeld via deze ArchiWeek," Bety Waknine, CEO urban.brussels.

 

Het programma van de allereerste ArchiWeek ziet er als volgt uit:

Op vrijdag 18 oktober organiseert urban.brussels in samenwerking met het CIVA tussen 8u45 en 18u een studiedag over beton. Tijdens de studiedag gaan we in op huidige maatschappelijke uitdagingen en de rol die beton speelt in de hedendaagse architectuurproductie. De studiedag gaat door bij CIVA in de Kluisstraat 55 in Elsene.

Vrijdagavond kan je om 20u terecht op de faculteit Architectuur van la Cambre-Horta op het Flageyplein voor een lezing van de architecten Jan en Pascale Richter (van het bureau Richter architectes & associés uit Straatsburg).
De introductie van de lezing gebeurt door Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet, die zijn ambities voor Brussel op vlak van architectuur en stedenbouw voor de komende jaren toelicht.
Nadien volgt een presentatie van de architecten Jan en Pascale Richter over hun bekroond project Centre hospitalier spécialisé de Jury in Metz-Queuleu. Het project is een ware ode aan beton.

Tijdens het weekend van 19 en 20 oktober is het grote publiek aan de beurt. urban.brussels nodigt geïnteresseerde Brusselaars uit voor geleide bezoeken aan 15 hedendaagse architecturale en stedenbouwkundige projecten. In sommige gevallen is het de architect zelf die het bezoek zal leiden. Je kan dat weekend onder andere terecht in het Gare Maritime (Tour & Taxis), in het MAD museum, in Coop, in het Bouwmaterialendorp, in de Foodmet van de Abattoirs, in Kanal, in Greenbizz en in The One voor een architecturale rondleiding.

Eveneens tijdens het weekend kan je in het ADAM Design Museum op de Heyzel terecht voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling SPACES. De expo toont de evolutie in interieusdesigns van de 19e eeuw tot vandaag. Tentoonstellingsmaker Benjamin Stoz zal aanwezig zijn.

Tot slot kunnen onze architecten van de toekomst, kinderen vanaf 7 jaar, zaterdagnamiddag terecht voor een workshop rond beton bij CIVA in Elsene.

Op maandag 21 oktober kan het huis van architect Nicolas Coeckelberghs, medeoprichter van BC architects, in Molenbeek worden bezocht. De bezoeken vinden plaats om 11u, 14u en 15u30. Urban.brussels start de rondleidingen met een introductie rond ecologisch bouwen.

De afsluiter van de eerste versie van de Archiweek vindt plaats op dinsdag 22 oktober om 17u in Studio 1 van Flagey met een lezing van Kasper Jensen. Hij is partner van het Deense architectuurbureau 3XN en oprichter van het studiebureau GXN, dat wereldwijd wordt geroemd voor zijn vernieuwende en gedurfde benadering van duurzaam bouwen en de kringloopeconomie. Jensen is de auteur van het referentiewerk Building a Circular Future, zetelt in de Danish Government's Advisory Board for Circular Economy en hij adviseert meerdere Europese steden. Met concrete voorbeelden illustreert Kasper Jensen de beste ideeën uit de kringloopeconomie.
De lezing van Kasper Jensen wordt gevolgd door een korte voorstelling van de winnaars van be.exemplary Multi (2017) en Ambassade (2018).
Staatssecretaris voor Urbanisme Pascal Smet sluit de eerste editie van de Brusselse Archiweek af met een vooruitblik op de komende jaren in Brussel.

 Het volledige programma van de allereerste Brusselse Archiweek is te vinden op de website https://archiweek.urban.brussels

 

Contacteer ons
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Reine Nkiambote Woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel