Eerste Brusselse Archiweek kent onmiddellijk succes!

5 dagen lang stond de hoofdstad in het teken van hedendaagse architectuur.

Van 18 tot 22 oktober vond de eerste Brusselse Archiweek plaats. 5 dagen lang stond de hoofdstad in het teken van hedendaagse architectuur. Een ruim en divers publiek genoot van de activiteiten. Organisatoren urban.brussels en staatssecretaris Pascal Smet kijken dan ook tevreden terug op de eerste editie én vooruit naar de volgende edities.

Er broeit iets in Brussel op vlak van hedendaagse architectuur. Steeds meer publieke en private spelers manifesteren zich om Brussel op de kaart te zetten als moderne architectuurstad. En met de creatie van de gewestelijke dienst urban.brussels en de aanstelling van Pascal Smet als staatssecretaris voor Urbanisme, schakelt de hoofdstad nu enkele versnellingen hoger in dat proces.

“Brussel beleeft momenteel een kentering op vlak van stedenbouw en architectuur. De komende jaren gaan we het potentieel dat Brussel heeft om een echte moderne architectuurstad te worden echt benutten. Dat gaan we niet enkel doen met professionals, maar met alle Brusselaars. De grote belangstelling voor onze eerste Archiweek toont dat de Brusselaars interesse hebben en betrokken willen worden. De komende jaren gaan we de Archiweek verder uitbouwen tot onze hoogmis van de hedendaagse architectuur,” zegt Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris voor Urbanisme.

Doel van de Archiweek is om het nieuwe architecturale ecosysteem van Brussel in de kijker te zetten en bekend te maken bij het grote publiek. Er werden zowel activiteiten georganiseerd voor een eerder professioneel publiek als voor een ruimer publiek.

“Ik ben zeer tevreden om zoveel enthousiamse te zien rond hedendaagse architectuur tijdens deze eerste Archiweek. Ik hoop dat we elk jaar meer en meer mensen kunnen sensibiliseren,” zegt Bety Waknine CEO urban.brussels.

Archiweek startte bij met een professioneel congres rond beton. 112 deelnemers waren er aanwezig bij het colloquium in CIVA. Op vrijdagavond volgden 140 mensen de presentatie van de architecten Richter, met een introductie die werd gegeven door staatssecretaris Smet. De presentatie vond plaats in de Faculteit Architectuur van la Cambre-Horta.

De topactiviteit van Archiweek waren de gratis geleide rondleidingen tijdens het weekend in verschillende spraakmakende Brusselse gebouwen en publieke ruimtes. Verschillende rondleidingen waren volledig volzet. Een totaal van 700 Brusselaars die nieuwsgierig waren. 
Bezoekers konden daarvoor op volgende locaties terecht: Foodmet (Abattoir), de voetgangerszone, het MAD museum, Zennepark, COOP, The One, Greenbizz, Gare Maritime (Tour & Taxis), in Kanal – Centre Pompidou, het Rogierplein, Usquare, het Dumonplein en in The Cosmopolitan. 

Gezinnen met jonge kinderen konden op zaterdag terecht bij CIVA voor een workshop beton. Voor even werden onze ketjes arbeider op een mini-werf en ontdekten ze hoe beton wordt gemaakt. Iedereen maakte zijn of haar eigen mal in de vorm van een klein gebouw en goot er een eigen mengsel in.

Naast de rondleidingen en de beton-workshop kon het grote publiek in het weekend ook terecht in het ADAM-museum voor een expo over interieurdesign.  In de tuin van het Paleis der Academiën was er het bezoek aan het architecturale sculptuur van het kunstenaarsduo Gijs Van Vaerenbergh.

Op maandag was er een werfbezoek van een woonproject in Molenbeek dat  werd uitgeroepen als laureaat van BeCircular 2018.

De eerste editie van de Brusselse Archiweek werd gisterenavond afgesloten in Studio 1 van Flagey. De gerenomeerde Deense architect Kasper Jensen gaf er een presentatie aan meer dan 200 aanwezigenHij wordt wereldwijd geroemd voor zijn vernieuwende en gedurfde benadering rond duurzaam bouwen en kringloopeconomie.

In het verlengde van de eerste Archiweek werd de reeks “Brussels Architecture Today” gelanceerd. De reeks zet de nieuwe Brusselse architecturale scène in de schijnwerpers aan de hand van een reeks korte interviews met mensen die meewerken aan de contouren van het Brusselse stadslandschap van morgen. Elke persoon doet dat aan de hand van een markant Brussels gebouw.
De reeks is hier te vinden: https://archiweek.urban.brussels/nl/interviews

 

Urban.brussels en staatssecretaris Pascal Smet organiseren de Archiweek in samenwerking met verschillende partners: A+, ADAM, CIVA, Faculté d’architecture La Cambre Horta ULB, Arkadia, City Tools, Hé ! Architecture en BC Materials.

"Als een non-profit organisatie die zich inzet voor de stad van vandaag en morgen, nam Arkadia deel aan deze eerste editie van Archiweek door rondleidingen te organiseren. Zo hielpen we om dit nieuwe erfgoed bekend te maken bij een ruimer publiek en het te integreren in de stad,” zegt Jacinthe Gigou, directeur van Arkadia vzw.

 

 

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel