Erfgoed: bescherming café "La Rue"

Erfgoed: bescherming café "La Rue"

Gebouw en meubilair blijven behouden

Het Gewest zet zijn actie voor het behoud van de Brusselse cafés voort. Als echte getuigen van de vitaliteit van het Brusselse leven, zijn de oude cabarets het voornaamste aandachtspunt. Na het café "La Ruche" in Anderlecht is het inderdaad een andere historische vestiging die nu door het Gewest geklasseerd is. Gebouwd in 1838 voor de timmerman Joseph Mafsart, biedt dit huis nu onderdak aan de culturele activiteiten van de vereniging zonder winstoogmerk "le café La Rue". 

"Vandaag klasseren we een oud cabaret van Molenbeek en zijn sfeer. Want door de indeling van het gebouw en het meubilair wordt bevestigd dat het erfgoed in Brussel meer is dan alleen maar een gevel. Muren hebben een geschiedenis. Guido Vanderulst's liefde voor Brussel was stevig verankerd in zijn hart, en de klassering van deze voormalige vestiging waar de Gieterij werd geboren is ook een vorm van eerbetoon aan deze verdediger van het Brusselse erfgoed", aldus Pascal Smet, Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed.

Zo bereikte het aantal cafés in de hoofdstad na de Eerste Wereldoorlog het niveau van één per 1.000 inwoners. Het was in die tijd dat het "Café de la Colonne" werd opgericht op Kolomstraat 30, in deze straat die toen al verschillende cabaretiers had. De inrichting is typisch voor de populaire cafés van die tijd: een grote centrale ruimte met een kachel, een bord met de scores van voetbalwedstrijden, een gokkast, houten banken.

Het huis werd gebouwd in 1838 voor de timmerman Joseph Mafsart en toont het typische gebouw van een huis met een werkplaats in Molenbeek in de 19de eeuw. In 1930 werd er een café geopend, Café de la Colonne, dat in 1955 het Café des Sports werd. Op één muur staan nog steeds de toenmalige voetbalclubs, ingedeeld naar divisie en de vitrines met de sporttrofeeën. De ruimte is nog steeds typisch voor Brusselse cafés (houten banken, tafels verlicht door hanglampen, kachel in het midden van het café,...).

Het Café de La Rue, dat sinds 1976 gevestigd is in de Kolomstraat 30 te Molenbeek, is de plaats waar verschillende sociaal-culturele initiatieven op regionale schaal zijn ontstaan: demonstratie tegen racisme in 1980, oprichting van "La Fonderie", bijeenkomsten van de huurdersvereniging van Molenbeek en Koekelberg,... Er worden nog steeds regelmatig voorstellingen en concerten georganiseerd, maar ook bijeenkomsten van verenigingen. In 1976 richtte de vzw "La Rue" haar hoofdkantoor op en gaf het de naam Café de La Rue. Het werd toen een plaats voor feesten en volksfeesten, maar ook een plaats voor eisen en de uitdrukking van sociale strijd waar verschillende sociaal-culturele initiatieven werden geboren. Ook vandaag de dag organiseert het café nog maandelijks shows en concerten, waarmee het zijn sociaal-culturele invloed voortzet. 

De eigenaar van het pand zal uitzonderlijk aanwezig zijn ter plaatse deze namiddag met de staatssecretaris. Een bezoek is vandaag mogelijk op vrijdag 10 juli van 16.00 tot 16.30 uur.

Adres van het café “La Rue”: Kolomstraat 30 in Sint-Jans-Molenbeek.

Contacteer ons
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel