Esplanade voor voetgangers en fietsers op Madou

Meer plaats voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer op en in omgeving van Madouplein

Madou is niet langer een rond punt, maar een echte esplanade voor voetgangers en fietsers. Het Madouplein, de Leuvensesteenweg en de omringende straten ondergingen een complete make-over. Afgescheiden fietspaden, brede voetpaden en nieuwe aanplantingen zorgen voor een aangename ontmoetingsruimte met plaats voor actieve vervoersmodi langs de Kleine Ring. Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet en burgemeester van Sint-Joost-ten-Node Emir Kir hebben vanmiddag de nieuwe esplanade samen met Brussel Mobiliteit en buurtbewoners feestelijk geopend.

“Madou is van een trieste en grijze zone voor auto’s getransformeerd naar een aangename groene esplanade waar fietsers, voetgangers en openbaar vervoer voorrang hebben. Met de steun van de gemeente hebben we het Madouplein, de Leuvensesteenweg en de omliggende straten heringericht om de levenskwaliteit van buurtbewoners en bezoekers van deze wijk te verbeteren. Madou was al lang onderwerp van kritiek, maar is een plaats geworden waar we fier op kunnen zijn, waar mensen en ontmoetingen centraal staan. Het is opnieuw de symblolische toegangspoort tot Sint-Joost-ten-Node. De nieuwe esplanade aan Madou en aan de Astronomiestraat maken deel uit van de complete make-over van de Kleine Ring, die symbool staat voor het nieuwe gezicht van Brussel,” zegt Pascal Smet.

“De gemeente Sint-Joost wil voortdurend de levensomstandigheden van haar inwoners verbeteren. De stad is al zo lang op een functionele manier bedacht, dat het in dit project heel anders is. We zijn op weg naar een stad voor iedereen, open voor bewoners, werknemers, toeristen en bezoekers. Madou is het symbool geworden van de herinrichting van de openbare ruimte door haar inwoners en gebruikers in een gemoedelijke sfeer,” zegt burgemeester van Sint-Joost Emir Kir.

Dit project had tot doel de openbare ruimte aan Madou te hertekenen en het comfort van alle gebruikers te verbeteren. Vroeger was deze plaats enkel voor auto's. Door de aanleg van fietspaden en de reorganisatie van het autoverkeer, is er een nieuw evenwicht gevonden met ook plaats voor fietsers en voetgangers. Gemeenschappelijk doel van het Brussels Gewest en de gemeente was om de levenskwaliteit te verbeteren en deze strategische plek op de Kleine Ring en in de winkel- en woonwijken langs de Leuvensesteenweg nieuw leven in te blazen.

Madouplein

De voormalige Leuvensepoort werd in 1897 herdoopt tot Madouplein en is een symbolische plaats in onze hoofdstad. Deze oude toegangspoort tot Brussel is vandaag een belangrijk kruispunt van de Kleine Ring. 

De esplanade aan de voet van de toren is dankzij de heraanleg groter en voortaan een aangename ontmoetingsplek. Deze nieuwe inrichting bevat meer groen en elementen die de inwoners van Sint-Joost ontworpen bij de voorlopige inrichting. Voetgangers en fietsers kunnen zich nu verplaatsen via bredere voetpaden en veilige afgescheiden fietspaden. 

Ook het autoverkeer werd herbekeken. De rotonde werd vervangen door een kruispunt met verkeerslichten. Komende van het Sint-Joostplein in de richting van Kunst-Wet, is de oversteek van de Kleine Ring niet meer mogelijk aan Madou maar pas aan Quetelet. Deze maatregel maakt het mogelijk om het verkeer vlotter te doen verlopen en heeft ook een verlagend effect op het aantal conflicten zonder de reistijd te doen oplopen.

De doorstroming van de bussen van de MIVB wordt gegarandeerd door nieuwe busstroken in de Sterrenkundelaan, de Scailquinstraat en de Leuvensesteenweg. 

Leuvensesteenweg

In overeenstemming met de voorlopige inrichting van vorig jaar, werd de Leuvensesteenweg op hetzelfde niveau van gevel tot gevel heraangelegd en is het autoverkeer hier overdag van 7 tot 19 uur niet mogelijk. Ook parkeren is niet langer toegelaten tijdens de week, behalve voor leveringen en voor personen met beperkte mobiliteit. De zone is overdag voorbehouden voor voetgangers (die er voorrang hebben), fietsers en bussen.

Scailquinstraat

De Scailquinstraat werd volledig heraangelegd met twee rijrichtingen (een in elke richting), een busbaan in eigen bedding (richting Madou), die fietsers ook kunnen gebruiken. Er is nieuwe beplanting en de benzinepomp verdween. 

Sterrenkundelaan

De Sterrenkundelaan, waar zich gemeentehuis van Sint-Joost bevindt, ligt in het verlengde van de esplanade aan Madou. Er zijn voortaan dan ook bredere voetpaden, een afgescheiden fietspad en een busbaan. Deze heraanleg past binnen het project van de complete heraanleg van de Kleine Ring.

Voor de herinrichting van Madou, de aanleg van tweerichtingsfietspaden aan Quetelet - Kunst-Wet aan beide kanten van de Kleine Ring werd een bedrag van ongeveer 7 miljoen euro uitgetrokken. Het project van Brussel Mobiliteit ging midden maart 2018 van start. Alle fietsvoorzieningen zullen eind 2019 afgewerkt zijn.

Contacteer ons
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Murielle DELEU Porte-Parole, Cabinet du Bourgmestre Emir Kir
Mathias Dobbels Woordvoerder, Kabinet Minister Pascal Smet
Murielle DELEU Porte-Parole, Cabinet du Bourgmestre Emir Kir
Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel