European Canteen van start in Europese wijk

European Canteen van start in Europese wijk

70 publieke tafels verbinden bewoners en gebruikers van Europese wijk

Donderdag 18 juni 2015 — Brussels minister Pascal Smet heeft vandaag het European Canteen project in het Leopoldpark geopend. Daar staan nu 30 houten banken in een innovatief design. De hele zomer lang zullen er op zeven verschillende plaatsen in de Europese wijk 70 publieke tafels staan waar mensen kunnen lunchen met vrienden, een koffie kunnen drinken met onbekenden of bewoners elkaar kunnen ontmoeten.

De European Canteen wil nieuwe manieren van gebruik van de publieke ruimte testen en stapsgewijs bouwen aan een betere wijk, samen met de bewoners, de gebruikers en de actoren die instaan voor de stedenbouwkundige inrichting. 'We willen de publieke ruimte in de Europese wijk teruggeven aan de mensen', zegt Pascal Smet. 'Brussel is de hoofdstad van Europa, maar er is weinig connectie met de Europese instellingen in deze wijk. Dit is een plek waar bewoners, toeristen of toevallige passanten elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen delen. Het zijn kleine ingrepen die een groot effect kunnen hebben op het dagelijkse leven in de wijk.'

'Brussel moet de hoofdstad zijn van iedereen,' zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort. 'De huidige Regering maakt er een prioriteit van om de kwaliteit van de Brusselse openbare ruimten te bevorderen en het gebruik ervan te versterken om op die manier de stad terug te geven aan de burgers, waar zij ook vandaan komen. Daar ligt dus ook een uitdaging voor de Europese Wijk die zich ons inziens verder moet openstellen en op duurzame wijze dient aan te sluiten bij de stedelijke en menselijke leefomgeving.'

De European Canteen zal tijdens de zomer reizen tussen verschillende pleinen en parken. Op de volgende plekken zullen de banken telkens in een groep van 9 terug te vinden zijn: de esplanade voor het Europees Parlement, het Jubelpark, het Jean Reyplein, het Frère-Orbanplein, het Leopoldpark, het De Meeusplein en het Schumanplein. Afwisselend zal er op elke plek een "mama canteen" te vinden zijn, bestaande uit een groep van 30 tafels. 

De European Canteen is een initiatief van eQuama vzw (European Quarter Area Management Association) en het designbureau Talking Things, met steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Europees Parlement, visit.brussels, de Stad Brussel, Leefmilieu Brussel, Cofinimmo, AG Real Estate, Urbicoon, Allfin, BPI, Google, AXA Real Estate en Accoya. 

European Canteen 2015

European Canteen in Leopoldpark (Copyright Andri Haflidason)
European Canteen in Leopoldpark (Copyright Andri Haflidason)
European Canteen in Jubelpark (Copyright eQuama)