European cooking van start in Europese wijk

Experimentele culinaire plek met 30 publieke tafels en 2 BBQ's

Maandag 27 juni 2016 — Vandaag is een nieuwe culinaire plek geopend in het hart van Brussel. “European cooking” is een experimentele culinaire ervaring op het Jean Reyplein in de Europese wijk, die de mogelijkheid biedt aan inwoners van Brussel, expats, toeristen en inwoners van de wijk om een tafel, een BBQ en een recept te delen. Het is een experiment om nieuwe manieren van gebruik voor deze publieke ruimte te testen en te bouwen aan een betere wijk. Het doel is de aantrekkelijkheid van de publieke ruimte in de wijk te bevorderen. 

'Meer en meer Brusselaars en bezoekers vinden hun weg naar de Europese wijk. We willen de openbare ruimte in deze wijk teruggeven aan de mensen. Kleine ingrepen zoals "European cooking" zorgen voor ontmoeting. Met dit initiatief willen we het Jean Reyplein opnieuw tot leven brengen voor de buurtbewoners en de bezoekers van de Europese instellingen', zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet. 

Het project zal het Jean Reyplein omvormen tot een experimenteel kooklab bestaande uit de rode picknicktafels “European canteen”, die vorig jaar gelanceerd zijn in de Europese wijk, uitgebreid met nieuwigheden zoals een BBQ installatie, een kooktafel, een verlichte luifel en een stadstuin met 600 eetbaren planten en kruiden.

Het kooklab zal de plek zijn waarrond verschillende evenementen zullen georganiseerd worden, gaande van Europees getinte culinaire workshops tot zelfgeorganiseerde BBQ’s waarbij nieuwe recepten getest worden, allen met de ambitie om een levendige ontmoetingsplek te creëren.

European Cook Lab

Vanaf woensdag 29 juni, gedurende vier opeenvolgende woensdagen, zullen vier culinaire evenementen georganiseerd worden in een gezellige en feestelijke ambiance. Elk evenement zal werken rond recepten van een bepaald Europees land en zal de mogelijkheid bieden aan de deelnemers om die recepten heruit te vinden met Belgische producten, onder begeleiding van een chef/blogger.

Deelnemers kunnen zich op voorhand inschrijven voor de evenementen via EventBrite op de website europeancanteen.be

Open Cook Lab

De twee BBQ’s kunnen ook gereserveerd worden zodat vrienden of verenigingen hun eigen recept kunnen klaarmaken. De enige tegenprestatie is dat we vragen om een nieuw recept te bedenken en het te delen met de community.

Dit stedelijk experiment is een project van de VZW eQuama (European Quarter Area Management Association), ontwikkeld door het design bureau Talking Things. De culinaire evenementen zijn georganiseerd door LUC, de moesstuin met kruiden is ontworpen door Atelier Grue, de constructie en de installatie van het geheel is in handen  van OpenAir.

Het project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Brussels Gewest, de Stad Brussel, visit.brussels, Belview, Urbicoon, Befimmo, Kokuban, Chez Mauricette, Living Room en Accoya.