European Winter Market

Experimentele wintersetting in Europese wijk

Dinsdag 13 december 2016 — Deze week wordt er een nieuwe micro-markt gelanceerd in het hart van Brussel. “European Winter Market” is een experimentele markt op het Jean Reyplein in de Europese wijk. Het is een experiment om nieuwe manieren van gebruik voor deze publieke ruimte te testen en te bouwen aan een betere wijk. De innovatieve inrichting van de markt zal de aantrekkelijkheid van het Jean Reyplein tijdens de winter verhogen.

Het project zal het Jean Reyplein omvormen tot een experimentele plek bestaande uit een micro-markt, geïntegreerd in de setting van de rode picnictafels “European canteen”, die vorig jaar in de Europese wijk gelanceerd zijn, aangevuld met verlichte luifels, vuurkorven, dekens, een BBQ, allemaal elementen die bijdragen aan een warme, gezellige wintersfeer.

Een nieuwe experimentele markt

Gedurende twee opeenvolgende woensdagen in december (14 en 21) en drie woensdagen in januari (11, 18 en 25), zal de micro-markt georganiseerd worden van ‘s middags 12u tot 21u ‘s avonds in een gezellige wintersfeer. Europese kwaliteitsproducten zullen aangeboden worden door marktkramers en handelaars van lokale producten. Je vindt er brood, groenten, kazen, delicatessen, maar ook Franse, Portugese en Engelse specialiteiten. Een speciale stand met warme dranken en snacks zal voorzien worden door de handelszaken van het Jean Reyplein.

Een ontmoetingsplek voor een gezellige winterse avond

Een gezellige wintersfeer zal gecreëerd worden rond de markt met vuurkorven, verlichte luifels en dekentjes. Werknemers, bewoners, toeristen en passanten kunnen zowel de markt ontdekken of genieten van een warm drankje (wijn en soep) of een snack klaargemaakt op de reuze BBQ.

eQuama wil met dit project bouwen aan een aantrekkelijke publieke ruimte in de Europese wijk in de winterperiode door het Jean Reyplein om te vormen tot winterplek. 

Dit stedelijk experiment is een project van de VZW eQuama (European Quarter Area Management Association), ontwikkeld door het design bureau Talking Things. De markt is georganiseerd door Brussels Food Market. De constructie en de installatie van het geheel is in handen van OpenAir.

“Meer en meer Brusselaars en bezoekers vinden hun weg naar de Europese wijk. We willen de openbare ruimte in deze wijk teruggeven aan de mensen. Kleine ingrepen zoals “European Winter Market” kunnen een groot effect hebben op het dagelijks leven in de wijk en zorgen voor ontmoeting. Met dit initiatief willen we het Jean Reyplein opnieuw tot leven brengen voor buurtbewoners, bezoekers van de Europese instellingen en toevallige passanten”, zegt Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Pascal Smet.

“Deze markt is een nieuw bewijs dat de Europese wijk niet alleen een werkplek is of de plaats waar Europese politieke beslissingen genomen worden, maar ook een dynamische plek waar inwoners en werknemers samen gezellige momenten kunnen doorbrengen. Het is in die optiek dat ik mijn steun uitdruk aan projecten van verenigingen, bewoners en handelaars van de Europese wijk,” aldus Marion Lemesre, schepen van handel van de stad Brussel.

Dit project is mogelijk gemaakt dankzij de steun van het Brussels Gewest, de Stad Brussel, visit.brussels, Nationale Loterij, Belview, Urbicoon, Befimmo, Kokuban, Chez Mauricette, Living Room en Accoya.