Fietsers definitief welkom op de Generaal Jacqueslaan

Consensus tussen gewest en gemeente over heraanleg Adolphe Buyllaan en Generaal Jacqueslaan

Dinsdag 10 februari 2015 — Het Brussels Gewest en de gemeente Elsene hebben de violen gestemd over de heraanleg van de Generaal Jacqueslaan en de Adolphe Buyllaan. Er komt een veilig, afgescheiden fietspad langs de Generaal Jacqueslaan, terwijl de parkeerplaatsen naast de tramsporen komen. Op vraag van de buurt en de gemeente blijft het verkeer op de Buyllaan in twee richtingen mogelijk. 'De plannen zullen de veiligheid en het comfort voor alle weggebruikers verbeteren', zegt minister van Mobiliteit Pascal Smet. 'Dankzij een goede verstandhouding met de gemeente Elsene zijn we erin geslaagd om een mooi toekomstproject uit te tekenen voor de hele wijk.' 

Het Brussels gewest heeft een nieuwe stedenbouwkundige vergunning ingediend voor de heraanleg van de Buyllaan en verwacht eerstdaags ook groen licht voor de vergunningsaanvraag voor de heraanleg van de Generaal Jacqueslaan. Na een testfase en een reeks gesprekken met de gemeente Elsene is er immers een consensus bereikt over de manier waarop deze twee belangrijke verkeersassen er in de toekomst moeten gaan uitzien. De gedeelde, tweevoudige bekommernis daarbij is duidelijk: de leefomgeving verbeteren voor bewoners en weggebruikers, en fietsers, voetgangers en gebruikers van het openbaar vervoer de veiligheid en de plaats geven die hen toekomt.  

De Generaal Jacqueslaan wordt van gevel tot gevel aangepast. De tramhaltes worden verplaatst om de reizigers van dienst te zijn. 'De reiziger moet niet langer in het midden van het kruispunt gaan staan om de eerstkomende tram te kunnen nemen', zegt Pascal Smet. Ook de parkeerplaatsen worden verplaatst en liggen voortaan langsheen de tramrails. Dat is vanuit stedenbouwkundig oogpunt de beste oplossing. Tegelijk zal het gewest ook veertig bomen planten, waarmee de laan het uitzicht van een stadsboulevard krijgt. Voortaan krijgt elke weggebruiker zijn eigen plaats, met onder meer een afgescheiden fietspad. De werken moeten ten laatste in 2017 klaar zijn.

Buyl in beide richtingen

Ondertussen zal tegen eind 2016 ook de Buyllaan worden heraangelegd. In tegenstelling tot wat in de testfase uitgeprobeerd werd, zal het verkeer op de Buyllaan opnieuw in twee richtingen kunnen verlopen. Dat was een uitdrukkelijke vraag van de buurtbewoners en de gemeente Elsene, waar Pascal Smet graag gehoor aan gaf. 

De huidige bushalte, die nu aan het einde van de laan ligt, wordt verplaatst naar de Renbaanlaan. Door de bushaltes achter de verkeerslichten te plaatsen, kan de afstelling van de verkeerslichten verbeteren en wordt de doorstroming van zowel het openbaar vervoer als van het autoverkeer verbeterd. Voor de voetgangers komen er bredere voetpaden en bijkomende beveiligde oversteekplaatsen.

De werf strekt zich uit van de Generaal Jacqueslaan tot de Universiteitslaan, terwijl ook de Devèzesquare een nieuw uitzicht krijgt met onder meer een nieuwe tramhalte.

'Ik dank de gemeente Elsene voor de vlotte en constructieve samenwerking', zegt Smet. 'Samen zijn we erin geslaagd een oplossing uit te tekenen die voor iedereen goed is. Dit project zal het comfort voor alle weggebruikers verbeteren, zonder iemand achter te stellen. Voor de buurtbewoners zal de heraanleg resulteren in een aangenamere en veiligere wijk. We herverdelen de openbare ruimte, zodat iedereen er zijn eigen plek krijgt.'

Ook de Elsense schepen van Mobiliteit Caroline Désir is tevreden. ‘De heraanleg zal het imago van de Generaal Jacqueslaan veranderen’, zegt ze. ‘Vandaag verdeelt deze stadssnelweg Elsene in twee. Binnenkort zal de nieuwe stadsboulevard de levenskwaliteit van de buurtbewoners verbeteren. Bovendien wordt de Generaal Jacqueslaan een rechtstreekse en vlakke verbinding om de universiteit met de fiets te bereiken’, besluit Désir.

‘Ik ben heel tevreden dat er een goede dialoog is ontstaan tussen het Gewest, de gemeente Elsene, de bewoners en de handelaars', reageert burgemeester Willy Decourty. 'Het was heel nuttig dat we het eenrichtingsverkeer in de Buyllaan hebben kunnen uittesten. Dat heeft ervoor gezorgd dat het project kon rijpen en dat we een oplossing hebben gevonden om de dienstverlening van MIVB te verbeteren en op die manier een goede bereikbaarheid van de handelaars en woningen te verzekeren’, besluit de burgemeester. 

Plan Buyllaan
Plan Buyllaan
Kruispunt Boondael
Generaal Jacqueslaan