Fietsinfrastructuur zorgt voor meer Brusselaars op de fiets

Resultaten van jaarlijkse fietstellingen

Vrijdag 19 februari 2016 — Naar aanleiding van de studiedag over het Fiets-GEN die vandaag plaatsvindt in Brussel, heeft Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet de cijfers van de jaarlijkse fietstellingen bekendgemaakt. In 2015 is het aantal Brusselse fietsers met ongeveer 5% gestegen ten opzichte van 2014. 

Tussen 8 en 9 uur ’s ochtends werden aan Merode meer dan 600 fietsers geteld, 400 fietsers op de Kroonlaan en 500 fietsers op de Wetstraat. Op plaatsen waar een veilig fietspad ligt, wordt het meest gefietst. Op de Van Praetbrug steeg het aantal fietsers met 19,5% ten opzichte van vorig jaar, dankzij de aanleg van een veilig, afgescheiden fietspad. Door het nieuwe fietspad dat deel uitmaakt van de gewestelijke fietsroute werden in Vorst 49% meer fietsers geteld. 

‘Net zoals de vorige jaren blijft het aantal fietsers in Brussel stijgen, maar we zijn er nog niet. Fietsen is niet alleen voor de durvers, het moet comfortabel en veilig zijn. Het aantal mannelijke fietsers blijft met 69% stabiel. We moeten ons fietsbeleid dus toespitsen op specifieke doelgroepen en meer vrouwen en kinderen op de fiets krijgen.

Daarom investeren we in de eerste plaats in afgescheiden fietspaden onder andere op de Kleine Ring waar geparkeerde auto’s plaats maken voor bomen, fietsers en wandelaars,’ legt Pascal Smet uit. ‘Vorige week startte het openbaar onderzoek naar het afgescheiden fietspad over een lengte van 850 meter tussen de Ninoofsepoort en de Lemonnierlaan op de Kleine Ring.’

Uit de fietstellingen blijkt dat 53% van de fietsen met een goed fietsslot beveiligd is tegen diefstal en slechts 6% van de fietsen gegraveerd is. Omdat de fietsstallingen aan metrostations vaak oververzadigd zijn, investeert het Brussels Gewest in de bouw van beveiligde fietsparkings. In totaal worden ondergronds 1000 plaatsen voor fietsers ingericht onder het Beursplein en het De Brouckèreplein.