Fietssnelwegen naar Brussel krijgen vorm

Intergewestelijk project voor fietssnelwegen tussen Denderleeuw en Brussel

Fietssnelwegen die Denderleeuw en Brussel verbinden doorheen Vlaams-Brabant. Dat was de opdracht van de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Dilbeek en het Brussels Gewest aan studieconsortium Mint – Omgeving en Mouton. Zij onderzoeken momenteel het tracé en zullen een ontwerp maken op basis van het voorkeurstraject.

Dankzij deze nieuwe fietssnelwegen fietst men in de toekomst vlot, comfortabel en duurzaam van Denderleeuw naar Brussel. Er wordt gezorgd voor een aansluiting met tussenliggende woonkernen, maar ook met scholen, bedrijvenzones en andere attractiepolen.
De fietssnelwegen sluiten aan op de Brusselse Gewestelijke Fietsroutes, een netwerk van afgescheiden fietspaden doorheen het volledige Brusselse Gewest.

‘Beide fietssnelwegen verbinden Denderleeuw met Brussel doorheen Vlaams-Brabant’, zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. ‘Vandaar dat we als provincie ook de voortrekkersrol opnemen. Samen met de gemeenten Dilbeek, Ternat, Liedekerke en Denderleeuw, met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Vlaams Gewest, maar ook de provincie Oost-Vlaanderen onderzoeken en realiseren we beide trajecten. Want fietsers stoppen niet aan een gemeente-, provincie- of gewestgrens’.

‘Zowel de F2 als de F209 spelen een belangrijke rol in de mobiliteitsknoop rond Brussel.  We lokken pendelaars uit de file door hen te verleiden met vlotte, veilige en comfortabele fietsverbindingen’, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit. ‘De fietsers krijgen letterlijk voorrang. Wie kiest voor de fiets, geraakt in veel situaties vlotter en veiliger op het werk’.

De aanleg van de fietssnelwegen richting onze hoofdstad zijn een schoolvoorbeeld van intergewestelijke samenwerking. De fietssnelwegen brengen pendelaars op een comfortabele manier naar Brussel en sluiten aan op de Brusselse Gewestelijke Fietsroutes. Hierdoor wordt de fiets een volwaardig alternatief voor woon-werkverkeer. Door samen in te zetten op de fiets in Brussel verhogen we de levenskwaliteit van de pendelaars én de Brusselaars”, zegt Pascal Smet, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

‘De gemeente Dilbeek draagt graag haar steentje bij. Samen met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de provincie Vlaams-Brabant financieren we de studie. Want deze fietssnelwegen zijn een echte noodzaak voor onze fietspendelaars. Nu ligt Brussel voor hen binnen oogbereik, maar ze geraken er niet op een veilige en vlotte manier’, besluit Stijn Quaghebeur, schepen van Mobiliteit in Dilbeek.

 

Over Pascal Smet

Brusselse Regering Staatssecretaris van Stedenbouw en Erfgoed - Europese en Internationale Betrekkingen - Buitenlandse handel - Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp

VGC collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Gemeenschapscentra, Samenleven en Diversiteit

Pascal Smet
Zenith
Koning Albert II laan 37 - 12de
1030 Brussel