Geslaagde autoloze zondag in Brussels Gewest

Zondag 18 september 2016 — Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet blikt terug op een geslaagde zestiende editie van de autoloze zondag. Het is een mooie zonnige dag geworden en duizenden fietsers, wandelaars en skaters hebben Brussel een dag lang doen bruisen. 'De Autoloze zondag toont perfect aan dat een stad met minder auto's en meer mensen in de straten een levendigere en aangenamere stad is,' zegt Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet. 'Ik daag alle mensen die vandaag met de fiets of te voet kwamen uit om dit elke dag te blijven doen. Zo zullen we het nog beter doen dan de 50% meer fietsers die we in mei registreerden.'

De autoloze zondag in Brussel is zonder grote incidenten verlopen. 's Ochtends viel vooral de rust en de kalmte op van een stad zonder auto's. Volgens de Brusselse politie waren er dit jaar meer fietsers onderweg in het gewest dan de afgelopen jaren. 

Op de autoloze zondag organiseren het Brusselse Gewest, de gemeentes en verenigingen traditioneel een groot aantal activiteiten. Langs het kanaal konden kinderen tussen 5 en 14 jaar zich uitleven tijdens Kidz on Wheelz op de verschillende fietsparcours. Van op het Koningsplein vertrokken meer dan duizend mensen te voet, met de fiets of op rollers voor een tocht door het gewest. Op het Poelaertplein kwamen veel mensen samen om te dansen op de tonen van een aantal bekende dj's en met een uitzicht op de stad. 

Vzw Cyclo deed 800 interventies via het groene nummer, het dubbele van vorig jaar: een twintigtal fietsenmakers doorkruisten de hoofdstad om kleine technische problemen op te lossen.

Duizenden mensen bezochten de 160 km² van het Brussels Gewest te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer. De taxi's vervoerden de mensen die zich anders niet konden verplaatsen. 'Een hele zondag lang was Brussel een voorbeeld van hoe de mensen de stad kunnen beleven. Het doet mensen verlangen naar een betere stad.', zegt Smet. 

De Week van de Mobiliteit in het Brussels Gewest gaat nog verder tot en met vrijdag 23 september. Vanaf morgen organiseert een groot aantal Brusselse bedrijven en scholen sensibilisatieacties rond duurzame mobiliteit. Morgen, maandag 19 september wordt het kunstwerk 'La Vague Urbaine' van Philippe Decelle in de omgeving van het Zuidstation ingehuldigd, in aanwezigheid van federaal minister van Mobiliteit François Bellot, vertegenwoordigers van Infrabel en van de NMBS en schepen uit Sint-Gillis Cathy Marcus. Afspraak om 10u30 op de Europaesplanade aan de kant van de Zuidlaan.