‘Getalm met GEN heeft lang genoeg geduurd’

Pascal Smet roept federale regering op om beloftes voor Brussel na te komen

Woensdag 7 januari 2015 — Brussels minister voor Mobiliteit Pascal Smet vindt het ongehoord dat zijn federale collega Jacqueline Galant niet genoeg geld voorziet voor de afwerking van het gewestelijk expressnet (GEN) in Brussel en de deadline opschuift naar 2025. ‘Het getalm heeft nu lang genoeg geduurd’, zegt Smet. Hij heeft Galant uitgenodigd voor  overleg.

Terwijl het Brussels gewest extra investeert in het aanbod van het openbaar vervoer, lijkt de federale overheid haar investeringen in de Brusselse mobiliteit af te bouwen. Vandaag zegt minister Galant doodleuk dat er maar de helft van het benodigde budget voor het GEN beschikbaar is, en dat de werken daardoor pas in 2025 of 2030 zullen afgerond zijn. Eerder hadden de verschillende overheden afgesproken om het GEN sneller te realiseren.

‘Brussel heeft nood aan investeringen in mobiliteit’, zegt Smet. ‘Elke dag pendelen er 350.000 Vlamingen en Walen naar Brussel om te werken. Twee derde van hen komt met de auto. Dat zijn 225.000 mensen. Als we de verkeersknoop in Brussel willen ontwarren, moeten alle overheden samen investeren in het openbaar vervoer.’

Jaarlijks geeft de federale regering 4,1 miljard euro uit om bedrijfswagens te subsidiëren. Zo draagt ze wezenlijk bij tot het fileprobleem. Om het GEN te realiseren en pendelaars een écht alternatief te geven, heeft Galant naar eigen zeggen een half miljard euro te kort. ‘Mij lijkt de rekening dan snel gemaakt’, zegt Smet.

Smet heeft vandaag een brief gestuurd aan Galant met een uitnodiging om de realisatie van het GEN te bespreken. Daarbij kan bijvoorbeeld ook gekeken worden naar manieren om tegen een beperkte kost het aanbod op de bestaande infrastructuur te verbeteren.