Good Living: deze 12 experten leiden de weg naar een ambitieuze stedenbouwkundige regelgeving
Brusselse Regering geeft groen licht voor de samenstelling van een expertencommissie die het Good Living traject zal begeleiden.
Brussels Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet kondigde 3 weken geleden aan dat hij aan een grondige hervorming van de stedenbouwkundige regelgeving werkt onder de naam “Good Living”. Het moet een ambitieus kader worden om alle Brusselse gebouwen, straten en pleinen future-proof te maken; de leidraad in de verdere transitie van Brussel naar een stad op mensenmaat.
Vandaag gaf de Brusselse Regering groen licht voor de start van de eerste belangrijke fase; de samenstelling van een expertencommissie.
Deze expertencommissie zal worden voorgezeten door Oana Bogdan en bestaat uit 12 leden die werden geselecteerd op basis van hun competenties, deskundigheid en/of ervaring van onmisbaar belang in de plannings-, architectuur-, erfgoed- en landschapsberoepen, met inbegrip van de milieu-, maatschappij- en juridische aspecten die met deze materies te maken hebben.
“Good Living wordt bepalend voor hoe Brussel de komende decennia zal evolueren als stad. Één doelstelling staat centraal: de levenskwaliteit van de Brusselaars verbeteren. Hoe zullen onze gebouwen en onze publieke ruimte er uitzien? Dat is de centrale vraag die we met Good Living zullen beantwoorden. Om hier een zo sterk mogelijk antwoord op te formuleren doen we beroep op de enorme expertise die aanwezig is in onze stad. De 12 experten die werden geselecteerd ademen stuk voor stuk urbanisme. Het is voor mij dan ook een evidentie dat we deze belangrijke oefening hand in hand met de sector doen,” zegt Staatssecretaris voor stedenbouw Pascal Smet.
De leden van de expertencommissie die vandaag werden aangeduid:
Academische leden/architecten/stedenbouwkundigen
- Oana Bogdan (KUL, NL, ♀), Voorzitster van het comité: architect en stichtend lid van architectenbureau Bogdan & Van Broeck, gastprofessor aan de KUL, lid van A+ Architecture en van de Internationale Unie van Architecten, was juryvoorzitster of -lid van architectuurwedstrijden (Rotterdam, België) en lid van verschillende comités / openbare commissies in Vlaanderen (architectuur en design, KCML, UNESCO-expert Brugge).
- Benoît Moritz (ULB, FR, ♂) : architect en stichtend lid van architectenbureau MSA, professor aan La Cambre-Horta, medecoördinator van LoUIsE (Laboratory on Landscape, Urbanism, Infrastructures and Ecologies), het directiecomité MetroLab, het wetenschappeljik comité Brussels Studies Institute, laureaat van de EU Mies Award in 2017.
- Jens Aerts (VUB Cosmopolis, NL, ♂) : stedenbouwkundige die samenwerkt met internationale ontwikkelingsagentschappen, stadsbesturen, ontwikkelaars en non-profitorganisaties op het raakvlak van stedelijke praktijk, beleid en onderzoek. Het recentst heeft hij gewerkt voor UN-Habitat, UNESCAP, UNICEF en de Wereldbank. Hij is een associate partner van BUUR - Bureau voor Urbanisme, gespecialiseerd in duurzame stedelijke ontwikkelingsprogramma's en beleid, zoals het opwaarderen van wijken, planning van groene mobiliteit, een gezond leefmilieu, circulaire economie en “place-making”.
- Anne Ledroit (Saint-Luc Liège, FR, ♀) : afgestudeerd aan de “École Nationale Supérieure d’Architecture de Nancy”. Medeoprichtster van Ledroit Pierret Polet architecten 2012 – 2016: Onderwijzeres in de École Supérieure des Arts Saint-Luc Bruxelles.
- Sven Grooten (NL, ♂) : architect, stichtend lid, algemeen directeur B architecten.
- Hélène Rillaerts (FR, ♀) : Bouwkundig ingenieur (UCL) + DEA in “Art Actuel”. Stedenbouwkundige in het BRAT-kantoor en in BUUR sinds 2014. Betrokken bij complexe stadsontwikkelingsprocessen en stadsprojecten in Brussel en Wallonië. In haar carrière heeft ze gewerkt aan sectorstudies in verschillende domeinen, reglementaire plandocumenten opgesteld en deelgenomen aan de zoektocht naar duurzame stedenbouw dankzij vele jaren van samenwerking in de Dienst Facilitator van het BHG.
- Luc Eeckhout (NL, ♂) : Architect EVR / Gastprofessor KU LEUVEN - Internationale Master Sustainability. Klimaatontwerp en Duurzaamheid / KULeuven - Designstudio. Aanpassingsgericht ontwerp en planning voor een tijdperk van klimaatverandering. Klimaat als architectuurinstrument.
Leden beroepssector & maatschappelijk middenveld
- Thierry Baneton (FR, ♂) : orde van architecten van de provinciale raad van de Orde van Architecten FR (Brussel en Waals-Brabant), vennoot BEAU (studiebureau voor stadsarchitectuur (Vorst)) .
- Pierre-Alain Franck (FR, ♂) : BVS, bestuurder
Leden openbaar ambt
- Kristiaan Borret (NL, ♂) : Bouwmeester / maître architecte voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
- Vanessa Mosquera (FR, ♀) :afdeling Stedenbouw van de Stad Brussel
- Katelijne Franssens (NL, ♀) : architect, hoofdarchitect van de afdeling Stedenbouw van de gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe
De opdracht van de commissie werd als volgt geformuleerd:
“De opdracht van de commissie is om een analyse te maken van de huidige reglementaire situatie en van de uitdagingen en om relevante oplossingen voor de aangehaalde problemen te vinden. De commissie zal werken vanuit het oogpunt van onderzoek, samenwerking en op basis van de hierboven aangehaalde uitdagingen en moeten op die manier leiden tot duidelijke, precieze en concrete voorstellen, zodat de studie van hun stedenbouwkundige en juridische impact en hun milieueffecten in overeenstemming met de door het Brussels Wetboek van Ruimtelijke Ordening (BWRO) voorziene procedure kan gebeuren, ten laatste binnen de vijf maanden na de oprichting ervan.”